Politika & Kriminal

Plenković je pozvao sve šefove oporbe na pojedinačne sastanke. Apsolutno svi su ga odbili

Oporbenjacima smeta neformalnost sastanka i to što ih se poziva u zadnji čas

Čelnici oporbenih stranaka redom odbijaju prijedloge predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića da se s njim pojedinačno sastanu i razgovaraju o ključnim pitanjima za državu. Plenković je ideju o sastancima u javnost pustio prošli tjedan, a kako je jučer objavila Hina, objasnio je kako mu je cilj otvoriti dijalog i upoznati oporbene lidere s planovima vlade. „To je sastanak radi dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koje će biti na dnevnom redu u Saboru”, kazao je Plenković.

Premijer je pritom poručio da mu nije namjera ikoga snubiti, niti skupljati žetončiće. „Ako netko od izabranih zastupnika ima želju za stabilnošću u zemlji, za potporu vladi, angažman u budućnosti, namjeru podržati našu većinu onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno, dakle nema snubljenja ili aluzija na političku korupciju”, istaknuo je. Više hrvatskih medija piše kako su se sastanci u Banskim dvorima trebali održati tijekom današnjeg dana. No, većina oporbenjaka ne namjerava se odazvati Plenkovićevom pozivu, doznaje N1.

Oporba nije za neformalne sastanke

Kao jedan od razloga za odbijanje sastanka neki među njima navode to što su o svemu obaviješteni u posljednji trenutak. Naime, čelnike oporbe tek je jučer popodne zvala Plenkovićeva suradnica Tena Mišetić. N1 od izvora iz SDP-a doznaje kako v.d. predsjednika stranke, Zlatko Komadina, smatra neprimjerenim da se takvi sastanci dogovaraju putem običnog telefonskog poziva od danas do sutra. Također, SDP-ovci smatraju da nije u redu da se održavaju pojedinačni umjesto zajednički sastanak. Očekuje se da će svoj stav detaljno obrazložiti na konferenciji za medije koju će danas u 10 sati održati glavni tajnik stranke Nikša Vukas.

Kako doznaje N1, na sastanak s Plenkovićem neće se odazvati ni iz platforme Možemo!. Tomislav Tomašević svoje bi razloge trebao objasniti takošer danas, u 11 sati u izjavi za medije. Ni Miroslav Škoro ne namjerava odraditi sastanak jedan na jedan s Plenkovićem, a kao razlog za to iz Domovinskog pokreta navode neformalni karakter predloženog susreta. „…kako bi se izbjegle potencijalne manipulacije sadržajem razgovora, predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro odlučio je pričekati konstituiranje Sabora i sastanak prema službenom protokolu, s jasno definiranim temama”, objavili su iz Domovinskog pokreta.

Na kraju ga je odbio i Petrov

Dalija Orešković iz Stranke s Imenom i Prezimenom na Facebooku je svoju odluku da se ne odazove objasnila jučer, sličnim razlozima koje navodi Škoro – smeta je neformalni način pozivanja, te izostanak teme i dnevnog reda. „ O problemima i nadolazećoj krizi spremni smo razgovarati i sudjelovati u pronalaženju najboljih rješenja, tamo gdje je takvim raspravama mjesto. U Hrvatskom saboru. Ne iza zatvorenih vrata prije nego što se novi saziv konstituira”, napisala je Orešković.

Danima se javnim prostorom provlači informacija o održavanju sastanaka u Vladi s izabranim predstavnicima parlamentarnih…

Posted by Dalija Orešković on Monday, July 13, 2020

Kako doznaje N1, jedini među oporbenim liderima koji su inicijalno prihvatili poziv na sastanak bio je Božo Petrov iz Mosta. Petrov se s Plenkovićem trebao naći danas u 9:30, ali samo sat vremena prije početka sastanka iz Mosta je stiglo priopćenje u kojem je objavljeno kako je i on je odustao. “Iako je prvotno Most bio spreman zaboraviti na sve političke razlike, kada je vitalni interes Hrvatske u pitanju, te se odazvati sastanku u Vladi, očito je da nema želje za zajedničkim i konstruktivnim sastankom s cijelom oporbom”, objašnjavaju ovu odluku iz Mosta, te poručuju kako očekuju da Vlada mjere za spas Hrvatske predstavi u Saboru, te da se organizira zajednički sastanak sa svim predstavnicima oporbe.

Nastavite čitati