Premijer je upravo pokrenuo smjenu trojice Mostovih ministara, razvoj situacije možete pratiti ovdje

Plenković je odlučio razriješiti ministre koji su bili za opoziv Marića

ZADNJA IZMJENA: tra 27, 2017

Andrej Plenković upravo je na sjednici Vlade pokrenuo smjenu trojice Mostovih ministara koji su glasali za opoziv ministra Zdravka Marića.

Prije glasovanja o SDP-om prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja Zdravku Mariću, premijer je kazao kako taj dokument “u svom sadržaju iznosi argumente koje Vlada jasno odbacuje”. Međutim, prilikom glasanja, protiv takvog zaključka bili su Mostovi ministri Vlaho Orepić, Slaven Dobrović i Ante Šprlje. Nakon što su iznijeli svoj stav, premijer je samo hladno rekao: “Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra”.

Na današnjoj sjednici, usput, nije bilo četvrtog Mostovog ministra, Ivana Kovačića koji je bio u Omišu, na sprovodu oca tamošnjeg gradonačelnika. U kratkoj izjavi za Tportal kazao je kako bi “da je bio tamo, svakako podržao stav Mosta”. Nakon završetka otvorenog dijela sjednice, trojica Mostovih ministara su, bez komentara, napustili zgradu Vlade. Rekli su kako će izjave dati naknadno. Javnosti će se obratiti i šef Mosta Božo Petrov, čija se izjava za javnost očekuje u 12,45.

Koalicija Mosta i HDZ-a ne može preživjeti

Teško je zamisliti da koalicija HDZ-a i Mosta može preživjeti ovaj obrat, kao i da bi se premijer odlučio za ovakvu operaciju bez detaljiziranog plana. Postoji, naravno, mogućnost da premijer ima dogovorenu novu saborsku većinu bez glavnog partnera, no te su spekulacije malo vjerojatne.

Pojavila su se nagađanja kako se HDZ dogovorio s Ivanom Vrdoljakom te da slijedi preslagivanje Vlade. Iz HNS- poručuju kako to nije opcija. Goran Beus Richembergh poručio je kako preslagivanje s HDZ-om ne dolazi u obzir, a isto je ponovila i Anka Mrak Taritaš.

Izglednija je opcija kako je Andrej Plenković procijenio da mu je u ovom trenutku, s obzirom na sva relevantna istraživanja, idealno raspisati nove parlamentarne izbore. Mostu podrška pada, SDP je posve devastiran. Na tu se činjenicu danas na Vladi nadmeno osvrnuo i premijer koji je komentirao kako HDZ ima ozbiljnog posla dok je “politika opozicije slikanje selfija i promoviranje kiselog zelja”.

I jučer, dok su ga novinari ispitivali o dolazećem glasanju o SDP-ovom prijedlogu za pokretanje opoziva ministra Marića, djelovao prilično samouvjereno, odgovarajući kako će se “sve znati sutra”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program