Plenković je večeras na HTV-u komentirao koronu i gospodarske mjere. Izvukli smo najvažnije poruke

Dotaknuo se i drugih tema osim koronavirusa, poput gospodarstva i Bandića

ZADNJA IZMJENA: tra 7, 2020
Foto: Screenshot/HRT
Što se upravo događa s koronavirusom:

U današnjem Dnevniku HRT-a gostovao je premijer Andrej Plenković, koji je poručio da je sada najbitnije čuvati ljudske živote i zdravlje. Pohvalio je i mjere protiv koronavirusa, zbog kojih Hrvatska u usporedbi s drugim zemljama ima sporiju razinu zaraze i relativno nisku stopu smrtnosti.

“U ovom trenutku nemamo lijek koji funkcionira. Ne postoji, ništa nije verificirano. Nemamo cjepivo i ne znamo kada ćemo steći imunitet. To su tri nepoznanice s kojima smo suočeni planetarno, svi zajedno. Dok se jedno, drugo ili treće ne riješi, morat ćemo taktizirati kako se boriti s ovim virusom”, izjavio je premijer. Potom je izjavio da su htjeli virus udariti najjačim oružjem, odnosno restriktivnim mjerama, pa su upravo zahvaljujući njima polučeni dobri rezultati. Rekao je i da ostaju pri svojoj strategiji.

Osvrnuo se i na gospodarske mjere

Premijer se osvrnuo i na njegovu najavu relaksacije mjera, te je rekao da su te izjave izvučene iz konteksta. Kaže da je ustvari govorio o otvaranju tržnica. “Ono što je meni bitno, što je bitno Vladi, je čuvati ljudske živote, čuvati zdravlje. Nema toga što nam je u ovom trenutku važnije. To je svima prioritet. Svaki život jednako vrijedi, i od bebe, i od nekoga tko je u zrelijoj životnoj dobi”, kazao je premijer Plenković, te nadodao da cijeni reakcije građana, njihovu disciplinu i odgovornost.

Osvrnuo se i na gospodarske mjere, pa je rekao da su njima htjeli stati iza radnika i gospodarstva, te da su ostvarili oba cilja. “Hrvatska je prema nekim izračunima nakon Malte zemlja koja je najviše izašla u susret radnicima i gospodarstvu. Mi smo kao društvo, država, Vlada kazali da mjere mogu koristiti samo oni koji će zadržati svoje radnike, ne može doći do zloupotrebe mjera, rekao je premijer, dodajući da će društva koja mjere budu zloupotrebljavala morati vratiti sredstva”, argumentirao je Plenković i nadodao da je do sada isplaćeno 765 milijuna kuna.

Komentirao je gospodarstvo i Bandića

Pojasnio je i kako su svi ministri dobili zadatak pronalaženja ušteda u svojem resoru, preciznije, na rashodovnoj strani svojih proračuna. Iste preporuke dali su i jedinicama lokalnih samouprava i javnih poduzeća. Nadodao je da investicije neće stati, već da su one prijeko potrebne kao pokretači gospodarstva u krizi. Najavio je i da će razgovarati s predstavnicima sindikata krajem tjedna, te im je poručio da se radi o posebnim okolnostima u kojima se ne mogu ponašati kao prije.

Plenković je komentirao i potez agencije Fitch, koja je smanjila izglede Hrvatske iz pozitivnih u stabilne. Rekao je da se radi o prvom signalu koji nam govori da je ovo naša nova realnost, te da će se sve vlade morati prilagođavati novoj situaciji. Na pitanje rebalansa proračuna, rekao je da će Vlada prvo ići na preraspodjele.

Žali zbog sukoba između gradonačelnika Bandića i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara nakon potresa u Zagrebu, odnosno zbog zakona o obnovi. Plenković kaže da će zakon donijeti Hrvatski sabor, a u donošenju trebaju sudjelovati i Vlada i struka i Grad Zagreb, svi koji mogu pomoći.

Ivan Luzar
Telegram autor
1789 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program