Politika & Kriminal

Plenković je iznimno zadovoljan: EU šalje 800 milijuna eura za Nacionalni plan oporavka

Europska komisija u srpnju je dala zeleno svjetlo za plan vrijedan 6,3 milijarde eura

13.09.2021., Zagreb - Video sjednica Predsjednistva HDZ-a. Nakon sjednice Andrej Plenkovic odgovarao je na pitanja novinara. 
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatska će uskoro dobiti više od 800 milijuna eura za početak provedbe projekata iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), najavio je premijer Andrej Plenković nakon susreta s predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen u petak u Ateni. “Očekujemo u sljedećim danima konkretnu odluku o uplaćivanju avansa u iznosu više od 800 milijuna eura za početak provedbe projekata koje smo kandidirali”, rekao je Plenković.

Europska komisija u srpnju je dala zeleno svjetlo za NPOO vrijedan 6,3 milijarde eura koji bi mogao povećati BDP za 2,9 posto i stvoriti 21 tisuću novih radnih mjesta do 2026. godine. “Taj program trebao bi omogućiti brži gospodarski oporavak i jasan smjer razvoja, tzv. dvostruke tranzicije i digitalne i zelene”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer i šefica EK razgovarali su još o pandemiji covida-19, obnovi od potresa, uvođenju eura u Hrvatskoj i ulasku Hrvatske u Schengen. “Predsjednica Komisije je potvrdila da Europska komisija snažno stoji uz ambiciju Hrvatske da početkom 2023. uvede euro kao svoju valutu”, rekao je premijer.

Plenković s grčkim premijerom o gospodarskoj suradnji

Napomenuo je da je Hrvatska ispunila sve uvjete za ulazak u Schengen i očekuje ostvarenje tog cilja 2022. godine. “Komisija nas podržava, želimo dobiti konsenzus i drugih država članica, da taj drugi cilj dublje integracije unutar EU-a ostvarimo iduće godine”, rekao je premijer.

Uoči samita EU MED9, premijer se susreo i s domaćinom, grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom. Ukupna razmjena Grčke i Hrvatske je u porastu i sada iznosi oko 300 milijuna eura, a premijer ističe da ima još prostora za povećanje gospodarske suradnje. “Drago nam je da je grčka tvrtka Avax jedna od onih koje grade pristupne ceste Pelješkom mostu. Tako se povećava povjerenje između gospodarskih subjekata”, rekao je Plenković.

Strateško partnerstvo s Grcma oko Croatia Airlinesa?

Dodao je i da bi se idućih mjeseci trebali “obnoviti” razgovori o interesu grčke zrakoplovne kompanije Aegean za strateško partnerstvo s Croatia Airlinesom.

Hrvatska je zahvalna Grčkoj na pomoći nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok Grčka cijeni slanje kanadera i potporu u borbi s požarima ovog ljeta, dodao je Plenković. “Naša ekipa ondje je bila sedam dana. Oni to izrazito cijene, u ovom najvećem požaru koji su imali zadnjih godina:”

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu