Politika & Kriminal

Plenković kaže da su manjine, Čačić i HNS njihov izbor za sastavljanje većine

FOTO: Screenshot/N1

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, Andrej Plenković je dao izjavu za medije. Plenković je prvo istaknuo kako su svi zadovoljni uvjerljivom pobjedom na jučerašnjim parlamentarnim izborima, te zahvalio biračima koji su im jučer dali povjerenje. “Za nas je mandat bio pun izazova, bilo je sigurno i pogrešaka, ali napravili smo najbolje što smo mogli i znali. Rezultati na izborima su fascinantni, mi smo pobijedili u devet jedinica od jedanaest. U jedine dvije u kojima je SDP bio jači, ostvarili smo povijesno najbolji rezultat”, rekao je.

Plenković je rekao kako malo žali za glasovima koji su im nedostajali za još tri mandata, no da je ipak zadovoljan. “Nismo gubili vrijeme jutros, Hrvatska nema vremena za čekanje, Zagreb nema vremena za čekanje. Razgovarali smo sa svim predstavnicima manjina, s HNS-om, s Čačićem. Svi su oni spremni podržati HDZ, dati potpise za vladu. S njima smo odlično surađivali u prošlom mandatu, oni su naš izbor za potreban broj potpisa kako bismo od predsjednika dobili mandat”, nastavio je.

Rade Hrvatsku za četvrto desetljeće samostalnosti

Plenković se potom osvrnuo na ponavljanje izbora na dva mjesta. “Ako oni budu iduću nedjelju, onda moramo čekati sljedeći tjedan. Poduzet ćemo sve da već ovaj tjedan poduzmemo sve potrebno da dobijemo mandat i krenemo raditi za Hrvatsku. Zadovoljni smo svi, na sastanku je bilo dosta konsenzusa”, rekao je predsjednik HDZ-a.

Potom je istaknuo kako su do sada odlično surađivali, no da sada rade Hrvatsku za četvrto desetljeće od njene samostalnosti. “Ova politika desnog centra je upravo onaj HDZ gdje ga je vidio i ostavio Tuđman, takav HDZ je dobio veliku potporu. Ljudi su nam dali povjerenje baš zato što smo to, a ne da ne budemo nešto drugo”, nastavio je.

Kaže da je štitio Škoru od Bernardića

Na novinarsko pitanje kada je moguć konačni dogovor o vlasti, Plenković je kratko dogovorio. “Što se mene tiče možemo i sutra”, rekao je kroz smijeh. Priupitan je li razgovarao s predsjednikom Milanovićem, Plenković je rekao da su se čuli jučer. “Pričekajmo malo da prikupimo potpise. Kad prikupimo, ja ću mu se javiti”, rekao je Plenković.

Plenković se potom dotaknuo Domovinskog pokreta. “Ne znam zašto je Domovinski pokret ušao u to, zašto su išli u te ucjene najjačoj stranci. Ja sam bio protiv da se to uvjetovalo mom prethodniku Karamarku. Ja sam ih išao čak zaštitio jer ih je Bernardić nazvao fašistima, ja ne mislim da su fašisti”, rekao je.

Potom je rekao kako on ne bi nikada postavljao uvjete kakve je postavljao Domovinski pokret, pa je članovima Domovinskog pokreta koji žele mijenjati HDZ poručio da se učlane u njega, odnosno, da mu se vrate.

Planira smanjiti broj ministarstava

Novinari su ga potom pitali dolaze li u obzir opcije Pametno, SSIP i Fokus za stvaranje većine. Plenković je priznao kako s njima još nisu razgovarali. “Nisu slali neke simpatične signale prema nama u kampanji. Dogovorili smo ovo danas, ako se netko želi pridružiti može, ali neće biti prtljanja”, rekao je.

Na pitanje hoće li sjesti s još nekima, Plenković je rekao kako on to ne mora. “Ne moram više ni s kim ako neću. Meni je 76 dosta. Ako hoću mogu, ako neću ne moram. Poanta je da se ne gubi vrijeme”, rekao je Plenković. Na koncu, Plenković je rekao kako će biti manje ministarstava nego danas, no nije precizirao koja će se ministarstva ukidati.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu