Politika & Kriminal

Plenković maloprije: 'Mjere će trajati do pred Božić, to nije tako daleko'

Rekao je i da će se mjere pojačavati ako to bude potrebno epidemiološki

Premijer Andrej Plenković obratio se medijima nakon saborske rasprave o oporbenom zahtjevu za opoziv ministra gospodarstva Tomislava Ćorića. Premijer je kazao kako očekuje da se u petak prilikom glasanja o povjerenju ministru Ćoriću potvrdi da je on i dalje ministar u njegovoj Vladi.

Na pitanje novinara o tome zabavlja li se u saborskim situacijama poput današnje, prilikom rasprave o ministru Ćoriću, Plenković je kazao da to nije zabava, već politička utakmica. “Meni su ove situacije drage, ja volim doći u Sabor, ali neki krug ljudi u Saboru Vladu doživljava kao da je gost u Saboru i zaboravljaju da smo i mi izborili mandate u Saboru”, rekao je i raspravu oporbenih zastupnika nazvao “performansom opozicije”.

Mjere će trajati do Božića

O novim epidemiološkim mjerama koje će biti predstavljene sutra, premijer nije puno otkrivao. Kazao je kako ministar Božinović ima konzultacije sa županima na tu temu i da će Vlada sve sutra predstaviti javnosti. “Mjere će trajati do pred Božić, to nije tako daleko”, izjavio je premijer i dodao da će do pojačavanja tih mjera doći ako to bude potrebno epidemiološki.

Na pitanje o eventualnom obeštećivanju ugostitelja radi zatvaranja, Plenković je rekao da je njegova Vlada kroz cijelu ovu krizu pokazala da vodi računa o privatnom sektoru i poduzetništvu te da i sada nastoje naći rješenja za one koji neće moći raditi zbog mjera. Kazao je i da će razgovarati o svemu tome s Hrvatskom udrugom poslodavaca i Hrvatskom obrtničkom komorom.

Novinare je zanimalo i zašto se nove mjere uvode samo tjedan dana nakon što su uvedene prethodne mjere. “Pratimo tijek situacije, govorili smo cijelo vrijeme da je situacija ozbiljna i da ćemo razmatrati uvođenje novih mjera”, rekao je Plenković.

Razmatra se obvezno cijepljenje

Bilo je govora i o cjepivu protiv koronavirusa i tome hoće li cijepljenje biti obvezno cijepljenje. “Tema cijepljenja je i inače pitanje koje u internetsko doba dobiva različite dimenzije, no svatko tko razumno gleda na posljedice Covid-19, sigurno je spreman dati povjerenje liječnicima i stručnjacima”, poručio je premijer i dodao kako će država osigurati dovoljan broj cjepiva, pogotovo za najranjivije.

Kazao je da će opciju obveznog cijepljenja razmotriti, no da je i siguran da će biti jako mnogo onih “koji će to dovoditi u pitanje”. Podsjetio je na slučaj od prije par godina iz Dubrovačko-neretvanske županije gdje su djeca oboljela od ospica jer roditelji nisu dopuštali da se cijepe.

Nastavite čitati