Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Plenković: 'Milanović je u živom pijesku, sad se lovi za svaku granu da ne potone'

Izjavu nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a pratimo uživo

FOTO: Screenshot RTL

Danas je održana zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, nakon čega se medijima obratio premijer i predsjednik stranke Andrej Plenković. Osvrnuo se na događaje od prošlog tjedna, posebno na 100. obljetnicu rođenja Franje Tuđmana, pa rekao da nakon pressice ide u Klovićeve dvore gdje je otvaranje izložbe o Tuđmanu.

Kaže da su razgovarali i o raspravi o rebalansu i ekonomskim procjenama EU-a. “Mi smo još razgovarali i o događajima koji su pred nama”, kazao je. Prije svega misli na organizaciju Općeg sabora HDZ-a. To je prvi Opći sabor u zadnje četiri godine, a Plenković je najavio i manje izmjene Statuta stranke.

Krenula su pitanja, prvo o odluci Ustavnog suda i referendumskim pitanjima Mosta, a potom i reakcijama koje su na to pristigle. Kazao je da su te odluke očekivane. “Ipak je jasno iz cijele poruke o nesvrhovitosti prvog pitanja…svakome tko je iole čitao zahtjeve za ocjenu ustavnosti, očitovanja Vlade i odluke suda ovakva odluka ne treba biti iznenađenje. Drugo pitanje, to je i laiku jasno, to je samo po sebi bilo suvišno od početka”, kazao je.

Komentirao Milanovićeve izjave: ‘Još jedna briljantna umotvorina’

Govoreći o reakcijama Mosta, koji je rekao da ova odluka spašava vladajuće, kazao je da nema potrebe to komentirati. “Moj je stav da je Ustavni sud jako dobro objasnio svoju odluku da cijela jedna ova inicijativa, koja je ispolitizirana i koju su predvodili antivakseri…nemojmo sada govoriti kao da je to inicijativa koja nema politički background. Glavni promotori su bili ljudi iz jedne stranke koji su aktivno agitirali protiv cijepljenja”, kazao je.

Na pitanje zašto je bitno tko je pokrenuo inicijativu, odgovorio je: “Postavljate pitanje kao da je ovo bila stvarno građanska inicijativa, ovo je bila inicijativa političke stranke koja je htjela poene, Ustavni sud je odgovorio šo je odgovorio.”

Upitan o izjavi predsjednika Milanovića da je ova odluka Ustavnog suda državni udar kazao je: “Ma dajte molim vas, kakav državni udar. Ta izjava može trajati pet minuta.” Govoreći o predsjednikovom pozivu na ukidanje Ustavnog suda, rekao je: “Sjajno, još jedna briljantna umotvorina, isto jako svrhovita i učinkovita.”

‘Milanović je u živom pijesku, sad se lovi za svaku granu da ne potone’

Novinari su pitali i o današnjim predsjednikovim izjavama o blokadi članstva Finske i Švedske u NATO savezu ako se ne riješi izborno pitanje u BiH, odnosno jesu li njegove današnje izjave pokazale da reterira od te ideje. “Čovjek se sada iz živog pijeska lovi za bilo koju grančicu da se potopi. Mi smo imali razgovore o tome, ni HDZ ni parlamentarna većina nemaju ni najmanje razumijevanje da bi se blokiralo članstvo Švedske i Finske u NATO”, rekao je.

Kazao je da je Milanović izletio u javnost s tim da bi napao “nas da smo udbaši, mog oca da je udbaš, HDZ prozove izdajicama, da pokrije rabotu oko pomilovanja.” “Cijela inicijativa je usmjerena da bi se naštetilo Hrvatima u BiH. To je bit, i to sam jasno kazao čelnicima Hrvatskog narodnog sabora u BiH”, kazao je. Tvrdi da Milanović nije napravio ništa i zadnje dvije godine oko Hrvata u BiH nego da im samo šteti dok se predstavlja njihovim zaštitnikom

“Osim bucanja koje dolazi dnevno, valjda poteže za ruku gradonačelnika, ovog, župana onog, dajte me pozovite da dobijem mikrofone, već postaje groteskno i smiješno”, kazao je. Dodao je da je smiješno da neki vjeruju da će im on pomoći. Smatra da će Milanović dovesti Hrvate u BiH još u teži položaj. “Pokrenete lavinu i sad se lovite, za Čovića, za Plenkovića,a prije nekoliko godina idemo grlato za Komšića i protiv tih istih ljudi”, kazao je.

‘Molim DORH da ne sluša huškanje gospodina s podrškom iz Moskve’

Plenković se potom osvrnuo na Milanovićeve pozive DORH-u da djeluje po pitanju ministra Banožića. “Samo da se vratim zaboravio sam na jednu stvar, vidim da je u Slavonskom Brodu ovaj koji dobiva podršku iz Moskve ponovno pozvao DORH da utamniči ministra obrane”, počeo je.

“Molim DORH da ne sluša političko huškanje na aktivnost jedne neovisne pravosudne institucije koju protivno svim načelima vlasti čini ovaj gospodin koji ima podršku iz Moskve da će blokirati članstvo Finske i Švedske u NATO”, kazao je. Rekao je da je nečuveno takvo prozivanje DORH-a kao i daje to rekao Zlati Hrvoj Šipek. “To je ovaj koji ima potporu Moskve i ruskih medija. To je nedopustivo”, rekao je.

Govorio i o Zakonu o pravu na prekid trudnoće

Novinari su pitali i ima li dogovora u koaliciji oko Zakona o pobačaju te moraju li hrvatske žene čekati neke nove pravilnike kako bi se onemogućilo ono što se događalo zadnjih dana. “Mi smo na parlamentarnoj većini imali raspravu o inicijativi SDP-a koja je nastala na zaista teškoj situaciji gospođe Čavajde, na jednom slučaju koji zahtijeva razumijevanje i puno suosjećanje za situaciju koju nitko ne bi požalio da se dogodi bilo kome. Njoj je najteže, ali očito je to generiralo, s obzirom na globalne rasprave, posebno u SAD-u, munjevito prelijevanje osobne tragedije i zdravstvene situacije u političku inicijativu

“Pitanje Zakona o prekidu trudnoće nije bilo niti u našem programu niti u dogovorima koalicije niti je na bilo koji način od nas stavljeno na stol. Stavljeno je na stol odlukom Ustavnog suda nakon 26 ili 27 godina”, rekao je. Kazao je da je inicijativa istog čovjeka, podnesena otprije 27 godina, a odluka je došla baš u vrijeme njegove vlade.

“Ovo je pitanje oko kojeg je u okviru naše parlamentarne većine izrazito teško, rekao bih gotovo i nemoguće postići konsenzus. Kad imate takvu situaciju, onda i da želimo ispuniti stav i odluku Ustavnog suda, koja podsjećam, nije zadužila Vladu nego Sabor da donese novi zakon, nama je to vrlo teško”, kazao je. Dodao je da su članovi i članice parlamentarne većine prošli tjedan glasali slobodno i da se tu cijelo kako su stavovi različiti,. “Bojim se da smo tu poruku razumjeli i vidjeli, meni je to jedan signal koji me upućuje na oprez”, rekao je. Pressicu je završio pozdravljajući medije iz Moskve.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više