Politika & Kriminal

Plenković na sjednici Vlade apelirao na građane da se uozbilje, Božinović prijeti da će inspektori pisati sve više kazni firmama

Najavljeno je da će se intenzivno kažnjavati kršitelje protuepidemijskih mjera

Danas u podne u Banskim dvorima počela je 15. sjednica Vlade RH. Na sjednici je, među ostalim, bilo riječi o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, a iznesen je i prijedlog zaključka o sprječavanju radikalizacije u društvu, što je postala tema kojoj Vlada daje veliku važnost nakon napada koji je Daniel Bezuk izveo na Markovom trgu. Sjednicu je otvorio premijer Andrej Plenković, koji se prvo osvrnuo na epidemiju koronavirusa.

“Situacija je ozbiljna. S obzirom da epidemija traje, morat ćemo nastaviti s aktivnostima i zato smo išli na nadopunu postojećeg paketa mjera. Do sada smo radnicima i poduzetnicima u privatnom sektoru isplatili gotovo sedam milijardi kuna, a s novim mjerama ćemo doći do milijardu eura”, kazao je premijer, dodavši kako će nakon 1. studenog početi rasprava o rebalansu proračuna i paketu novih poreznih zakona.

Stiže još cjepiva protiv gripe

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se novi val oboljeli povezuje s obiteljskim okupljanjima, sportom i sličnim aktivnostima. “Zatražili smo od svih bolnica da dnevno izvještavaju o značajnom broju oboljelih zdravstvenih i nezdravstvenih radnika”, kazao je, dodavši da se bolnički sustav prilagođava novonastalim okolnostima. “Iza nas je tjedan s najvećim brojem zaraženih i preminulih i zato ne možemo biti zadovoljni s neprihvatljivim ponašanjem pojedinaca. To je opterećenje za epidemiologe, medicinske sestre i cijeli zdravstveni sustav”, kazao je ministar.

Beroš je kazao i da je plan cijepljenja protiv gripe pripremljen i prije pojave koronavirusa, te da bi dodatne doze cjepiva trebale doći tijekom prosinca. “Cijepljenje je tek počelo i provest će se prije početka sezone gripe”, uvjerava je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je kako će se inspektori Civilne obrane koncentrirati na naplaćivanje kazni pravnim osobama koje se ne pridržavaju mjera. “Obratili smo se i sportskim organizacijama i savezima s namjernom da se uputi jasna poruka da se sve natjecanja moraju odvijati po epidemiološkim mjerama ako se želi izbjeći nove odluke stožera vezane uz nazočnost gledatelja na otvorenim i zatvorenim terenima”, dodao je Božinović.