Politika & Kriminal

Plenković na Vladi: 'Šarlatanstvo gradonačelnika Sinja neće proći, moramo se usprotiviti takvim pokušajima'

Sjednica Vlade počela je u 11 sati

FOTO: Screenshot N1

Danas se od 11 sati održava sjednica Vlade. Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te potres, na dnevnom redu sjednice je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture.

Vlada će donijeti i zaključak o provedbi zakonodavnih aktivnosti povezanih s uvođenjem eura kao službene valute u Hrvatskoj te odluku o isplati razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Uvodno se na sjednici obratio premijer Andrej Plenković. Prvo je zahvalio svima na sudjelovanjima na Aktualnom satu u Saboru, pa podsjetio na sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. “Imamo podršku Komisije. Zahvaljujući dobroj pripremi imamo svojevrsni kredit kod svih koji nas nadziru i smatramo da smo na dobrom putu da ostvarimo ovaj zacrtani cilj na kojemu radimo godinama”, kazao je.

Premijer: ‘Dosad se samopopisalo 300.000 građana’

Potom se osvrnuo na popis stanovništva za koji kaže da jako dobro ide faza samopopisivanja. “Do sada je to napravilo 300.000 sugrađana što je jako dobar odaziv za prva tri dana. Pozivam sve koji to mogu obaviti ovako da to naprave. To je dobar primjer korištenja sustava e-građani, idemo digitalizacijom, a štedi se vrijeme i energija”, kazao je premijer.

Potom je počeo govoriti o epidemiološkoj situaciji. “Došli smo na 52 posto cijepljenih odraslih najmanje jednom dozom. Vidimo da su podaci da je i dalje da preko 80 posto novozaraženih nije cijepljene, evo primjerice od jučerašnjeg broja, 82 posto nije bilo cijepljeno”, rekao je. Pozvao je sve da se cijepe i ponovio da će Covid potvrde biti potrebne u zdravstvu te pozvao i necijepljene zdravstvene djelatnike da se cijepe. Zahvalio im je svima na naporima u epidemiji, posebno onima na covid odjelima.

Beroš: ‘Cijepljeno je 84,16 posto liječnika’

Nakon njega je ministar Vili Beroš govorio o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj. Iznio je današnje brojke pa rekao da je udio novozaraženih među testiranima 12,27 posto kao i da raste broj pacijenata na bolničkom liječenju.

“Prema izvješću za dan 14. rujna od ukupnog novooboljelih na taj dan necijepljeno je bilo 82 posto, 77,4 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno. devet od deset osoba na respiratoru taj dan nije bilo cijepljeno”, kazao je. Rekao je kako zadnja dva dana raste broj oboljelih u skupini od 10 do 19 godina te je izjednačen s oboljelima u dobi od 30 do 39 godina. Pozvao je stoga nastavno osobe na cijepljenje posebno zato što su djeca najčešće asimptomatski slučajevi.

Imunološki uskoro počinje proizvoditi serum

“U zdravstvenom sektoru je cijepljeno 84,16 posto liječnika, 62 posto medicinskih sestara te nešto više preko 62 posto zdravstvenih suradnika”, kazao je. “Odlučili smo se za najsigurniji put koji će omogućiti najvišu zaštitu djelatnika i pacijenata”, rekao je Beroš za uvođenje covid potvrda u zdravstvenom sustavu.

Govoreći o drugim temama, rekao je da je održan sastanak s gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem, kao i da se priprema sve za ponovno pokretanje proizvodnje zmijskog protuotrova u Imunološkom zavodu te da će biti održan sastanak s gradonačelnikom Svete Nedjelje. “Ona će biti pokrenuta već sljedeće godine”, rekao je Beroš o proizvodnji protuotrova.

Plenković kaže da su Buljevi potezi šarlatanstvo

Nakon njega je govorio ministar Davor Božinović koji je govorio o kršenju epidemioloških mjera. Potom se na njegov govor nadovezao premijer Plenković koji je rekao da je ministar Fuchs davao nekoliko izjava o situaciji pred školom u Krapinskim Toplicama. Usput se osvrnuo na potez Mire Bulja, gradonačelnika Sinja, koji je donio odluku da se u školama ne trebaju nositi maske.

“Htio bih se pridružiti njegovom stavu o cirkusima koji se rade pred školama u Krapinskim Toplicama ili ovom šarlatanstvu gradonačelnika Sinja da djeca ne trebaju nositi maske u sinjskim školama. Naravno da su ne samo ravnatelji škola u Sinji to odbili, a odbit će i Stožer Splitsko-Dalmatinske, a i nacionalni će ako treba djelovati. Mi moramo reagirati i usprotiviti se takvim pojavama i koje remete funkcioniranje škola, drugu djecu i roditelje.

To nije uređena ni odgovorna Hrvatska kakvu želimo. Apeliram na sve koji imaju takve drugačije stavove da se suzdrže od takvih aktivnosti”, rekao je premijer pa apelirao i na ministra Božinovića da ako treba reagira i osigura sigurnost i rad škola, kao i dolazak roditelja i djece.


Uskoro opširnije*

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu