Politika & Kriminal

Plenković na Vladi: 'Moći će se cjepiti svi, neosigurani hrvatski državljani i stranci, cjepiva ima u izobilju'

Apelirao je na građane da iskoriste priliku i da se cijepe

Danas se od 12 sati održava sjednica Vlade na čijem dnevnom redu su informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i za potres, ali i prijedlog odluke o osiguravanju cijepljenja protiv koronaviruse za hrvatske državljane i druge osobe koje nisu osigurane u Hrvatskoj.

Na početku sjednice se, kao i uvijek, uvodno obratio premijer Andrej Plenković. Rekao je kako se danas donosi važna odluka za građane Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske. “Izdvojit ćemo pet milijuna kuna za borbu s komarcima, nadamo se da će im to pomoći”, rekao je.

“Do kraja mjeseca bi i naš NPOO trebao biti odobren što znači da na jesen možemo očekivati 13 posto avansnih sredstava. Na svima je provedba tog plana”, rekao je pa se okrenuo situaciji s cijepljenjem.

‘Cjepiva ima u izobilju, može se cijepiti bilo tko’

“U situaciji smo da jednom dozom imamo cijepljenih 46,8 posto građana, vjerujem da smo za koji tjedan na 50 posto. S dvije doze imamo 39 posto, to po našem mišljenju nije dovoljno. Činjenica je da će delta soj do kraja kolovoza prevladati na kontinentu. Postoje zemlje gdje je puno cijepljenih gdje raste broj oboljelih, ali to ne prati teška oboljenja. To znači i manje hospitaliziranih i manje preminulih”, rekao je.

Rekao je kako je rizik zaraze veći za necijepljene te da vjeruje kako će te podatke objaviti epidemiolozi. “Na 44 zaraze će najvjerojatnije jedna osoba preminuti, a ovi koji su cijepljeni se vjerojatno neće teže razboljeti”, rekao je pa apelirao na starije sugrađane da se cijepe. “Cjepiva ima u izobilju, može se cijepiti bilo tko”, rekao je. Istaknuo je kako u društvu tijekom koronakrize nije došlo do socijalne frakture i naveo što je sve Vlada napravila da do toga dođe. “To je naš rezime”, rekao je.

O uvjetima za potpore poduzetnika

Kaže kako danas u odnosu na lani imamo preko 50.000 više zaposlenik i kako ih ima više nego 2019. u rekordnoj turističkoj sezoni. “To je sve dobro i da bismo nastavili ovako moramo voditi konstruktivan dijalog sa socijalnim partnerima i svima koji žele doprinijeti”, kaže pa podsjeća na razgovore sa sindikatima.

“Dogovoren je mehanizam koji bi treba i potaknuti dodatno cijepljenje, planirano je da potpore od 4000 kuna i dalje idu tamo gdje je pad prihoda od 60 posto pa se smanjuje na 2000 ako je pad 40 posto. Govorilo se i o stimulacijama za covid-potvrde pa je dogovoreno da će oni koji imaju preko 70 psoto cijepljeih dobivati punu potporu, a ispod toga proporcionalno ovisno o situaciji”; kaže pa dodaje da je to jedan od načina za dinamizaciju procesa cijepljenja.

Moći će se cijepiti bez osiguranja, Hrvati iz BiH i svi drugi

Kaže kako smo u situaciji u kojoj nije bitno osobno mišljenje nego stav struke. “Mi ćemo omogućiti svim državljanima bez obzira jesu li osiguranici da se cijepe, mogu doći i Hrvati iz BiH i cijepiti se besplatno, kao i Hrvati iz bilo kojeg dijela svijeta, a mogu to učniti i drugi”, rekao je premijer. Progovorio je i o narančastoj boji ECDC-ja za Jadran i pozvao sve da se potrude da boje ostanu sigurne.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu