Politika & Kriminal

Plenković na Vladi najavio da će Sabor raditi i tijekom ljeta

Malo iza podneva počela je 240. sjednica Vlade

Nešto poslije 12 sati počela je 240. sjednica Vlade RH. Na dnevnom redu su, između ostalog, točke posvećene informacijama o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Hrvatskoj, te informacije o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković na početku uvodnog obraćanja zahvalio je građanima koji su u nedjelju izašli na izbore i čestitao svojim ministrima na ostvarenom rezultatu. “Nakon objave službenih rezultata izbora pristupit ćemo što skorijem sazivanju Sabora i sastavljanju Vlade“, kazao je.

Premijer je potom kazao kako će Sabor raditi i tijekom ljeta, izvan uobičajenih termina, te da postoji mogućnost donošenja potrebnih zakona. Na kraju se pohvalio rezultatima koje su ostvarile vladine mjere pomoći gospodarstvu, a rekao je i da će za pojedine sektore, poput turizma i ugostiteljstva, nastaviti isplaćivati naknade od 4.000 kuna.

Beroš spomenuo nekoliko žarišta

Riječ je preuzeo Ministar zdravstva Vili Beroš, koji je iznio podatke o koronavirusu. „U svijetu je gotovo 12 milijuna oboljelih, dok je umrlih nešto manje od 555 tisuća. Na 136. dan od pojave novog koronavirusa u RH prema posljednjim službenim podacima imali smo 3325 pozitivnih osoba. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 934. Na bolničkom liječenju nalazi se 91 osoba, a četiri su na respiratoru. Do sada se oporavilo 2277 osoba. Prosječna dob oboljelih je 48 godina”, rekao je Beroš.

Kaže kako se od početka drugog vala epidemije pojavilo nekoliko žarišta. “Uz Đakovo i Zagreb, veći broj oboljelih bilježimo u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Sisačko moslavačkoj te Zadarskoj županiji. Što se tiče uvezenih slučajeva, najviše oboljelih, 20, i njihovih pozitivnih kontakata, 44, dolazi iz Srbije. Iz BiH je 12 oboljelih i 10 kontakata, te iz Slovenije 10 oboljelih i pet kontakata”, rekao je ministar zdravstva.

Beroš je potom istaknuo kako su bolnice 1. srpnja pozvane da omoguće posjete roditelja bolesnoj djeci. „U većini bolnica za bolesnu djecu i najmlađe je od početka pandemije omogućen boravak uz oboljelu djecu od 24 sata“, rekao je. Kao kritična mjesta, što se tiče širenja zaraze, Beroš je istaknuo noćne klubove i obiteljska okupljanja.

Nijemaca samo 10 posto manje nego lani

Riječ je preuzeo ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je izvijestio o mjerama nadzora koje se provode. „Svakodnevno se provodi nadzor noćnih klubova, provedeno je 699 nadzora, pri čemu se 85 posto klubova pridržavalo mjera”, rekao je Božinović dodavši kako razmatraju dodatne mjere koje se mogu primijeniti kod te vrste okupljanja, ali i kod ulazaka turista u Hrvatsku.

„Dodao bih da mi u ovom trenutku imamo 467 tisuća turista u Hrvatskoj, i da je najbolji mogući način za održavanje gospodarstva to da imamo protok gostiju“, nadovezao se Plenković. Detalje o tijeku turističke sezone potom je govorio ministar turizma Gari Cappelli. „Najviše turista, njih oko 250 tisuća, je u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, Nemamo niti jednog bolesnog turista”, kazao je. “Nijemaca je samo deset posto manje nego u istom periodu prošle godine. Na razini cijele godine došli smo čak na 54 posto u odnosu na lani, što nismo očekivali”, pohvalio se Cappelli.

Nastavite čitati