Uživo; Plenković ipak otišao na pregovore sa sindikatima. Niti nakon sedam sati, ne zna se do kada će sastanak trajati

Predstavnici sindikata i Vlade pregovaraju u Banskim dvorima od 16,30 sati

ZADNJA IZMJENA: stu 26, 2019
Foto: PIXSELL

Premijer Andrej Plenković došao je u utorak na pregovore s predstavnicma obrazovnih sindikata, koji se vode u Banskim dvorima, potvrdio je novinarima glasnogovornik Vlade Marko Milić.

“Pregovori sa sindikatima sada su u Banskoj sobi, vodi ih predsjednik Vlade”, rekao je Milić.

Kako doznaje 24sata, na sastanku sa sindikatima su i ministri financija Zdravko Marić i rada Josip Aladrović, no ne i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak jer, kako kaže njezin glasnogovornik, nije dobila poziv.

HRT pak neslužbeno doznaje da je nekoliko ponuda na stolu. Navodno sindikati inzistiraju da dio povišice kao dodatak na plaću dobiju u prosincu. To znači da se ne pregovara samo o koeficijentu, nego i o dodatku na plaću.

N1 javlja da se ne nazire kraj te da su nakon pet sati pregovora sindikati uzeli kratak predah kako bi se konzultirali.

Nešto iza 23 sata N1 je objavio da se pregovorima bliži kraj, ali par minuta kasnije ta je informacija opovrgnuta. Novinarima je rečeno da je teško procijeniti kada bi pregovori uistinu mogli završiti.

Tvrdi da Vlada nudi dobro rješenje

Plenković je prethodno novinarima izjavio da Vlada nudi sindikatima obrazovanja rješenje koje treba vratiti djecu u škole i omogućiti nastavak obrazovne reforme, ne otkrivajući detalje Vladine ponude.

“Rješenje mislim da je jako dobro koje predlaže Vlada. Pustimo pregovaračima da se dogovore”, rekao je Plenković prelazeći Trg Sv. Marka iz Banskih dvora prema Hrvatskom saboru, na sjednicu Kluba zastupnika HDZ-a.

No, Plenković je ubrzo napustio sjednicu Kluba zastupnika HDZ-a i iz Sabora se vratio u zgradu Vlade.

Predstavnici sindikata i Vlade pregovaraju u Banskim dvorima od 16,30 sati, a Vladine pregovarače vodio je do sada predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić.

Sindikati očekuju konačnu ponudu

Čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec kazao je uoči početka sastanka da sindikati od Vlade očekuju konačnu ponudu kako misli riješiti problem zaostajanja plaća u obrazovanju i štrajka koji traje već 32 dana.

Vilim Ribić poručio je pak da bi se u pregovore trebao uključiti i Plenković. “Mislimo da nema rješenja dok se premijer ne pojavi na pregovorima. Nema nikakvog razloga da njega ovdje nema, nedopustivo je da njega ovdje nema”, rekao je Ribić.

Divjak kaže da će se školska godina produžiti

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u utorak da je zbog štrajka obrazovnih sindikata, koji već traje 32 dana, izgledan produžetak školske godine.

“Sigurno je, sada smo u crvenom i izgledno je da će se školska godina produžiti. Skraćivanje praznika i produžetak nastavne godine sada su izgledni”, rekla je Divjak novinarima nakon sjednice Vlade.

Ustvrdila je da su razgovori između čelnika sindikata i predstavnika Vlade teški, ali da s druge strane “nitko valjda ne očekuje da se u dvije godine mandata isprave nepravde, sve ono sa čime su se profesori i nastavnici susretali u posljednjih 30 godina”. “Nitko taj čarobni štapić nema”, kazala je Divjak.

Uvjerena je da će pregovori završiti ponudom “iza koje možemo stajati”.

Na upit treba li i premijer Andrej Plenković biti prisutan na pregovorima, što je tražio Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, odgovorila je kako to ovisi isključivo o premijeru. “To ovisi isključivo o njegovoj odluci, kako to vidi i hoće li to nešto promijeniti”, komentirala je ministrica.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program