Politika & Kriminal

Plenković o Milanovićevoj prijetnji blokadom: 'Jutros dok sam vodio djecu u vrtić učinilo mi se da je južina'

Ulazimo li u novo prepucavanje na liniji predsjednika i premijera?

FOTO: Screenshot N1

Premijer Andrej Plenković otputovao je nakon jutrošnje sjednice Vlade na sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu gdje je uoči njegova početka dao izjavu novinarima.

Na pitanje koje će biti hrvatsko stajalište po pitanju energetske politike o kojoj će se raspravljati na summitu, te razmišlja li se o smanjenju PDV-a na energente, Plenković je naglasio da cijene struje i plina neće rasti do početka travnja.

“Što se tiče ostalih poteza, ograničili smo cijenu benzina i dizela na mjesec dana i tako primirili udar na standard građana. Naša filozofija je da kad smo već toliko intervenirali u privatni sektor u kontekstu pandemije, ne želimo da dođe do ugroze životnog standarda kada smo osigurali preduvjete za gospodarski oporavak”, kazao je.

Za Milanovićeve izjave je okrivio južinu

Novinari su ga pitali i o novom sukobu s predsjednikom Zoranom Milanovićem koji zbog umirovljenja brigadira Elvisa Burčula optužuje Vladu da remeti funkcioniranje vojske te im prijeti blokadom odluka.

“Gledajte ja sam jutros oko 07:30 kad sam vodio sina u školu pa kćer u vrtić baš rekao dečkima da mi se čini da je jugo u Zagrebu. Kažu stari Dubrovčani kad je jugo, južina, da nije dobro donositi neke velike odluke i nešto puno vijećati”, počeo je premijer.

“Ne znam je li do juga, ali ja u zadnjih godinu i pol dana baš nijednom nisam sudjelovao ili sugerirao u bilo kojem napredovanju, odlikovanju, razrješenju časnika vojske u bilo kojoj razini. To su ovlasti ministra Banožića, predsjednik ima svoje ovlasti, niti sam se miješao niti kanim”, dodao je.

‘Naša stečevina je tako velika i jaka’

Ponovio je kako je za ovu tiradu predsjednika krivo jugo. “Ova cijela tirada koju smo vjerojatno zbog juga, očito, nema nikakve dileme, to je utjecaj juga, ta jedna nakupina teških optužbi je jednostavno besprizorna, neprimjerena, netočna, bezobrazna. Ako on kani ponovno ići u neke sukobe i prijetnje, to ćemo kao i ono neki dan otresti s revera”, kazao je.

“Neka razgovara s ministrom obrane koji se time bavi. Da je imao neko pitanje koje mu je bitno, postoji telefon. Dobar dan, dobro jutro, dobro večer…takvog kontakta nije bilo, drugo neka rješava s ministrom”, rekao je.

Premijer je dodao da je Vlada toliko toga učinilo za Hrvatsku vojsku u zadnjih pet godina. “Da nama sad netko nešto docira o tome, da ne govorim o tome što smo napravili za policiju i branitelje. Naša je stečevina tako velika i snažna da bi drugi sve dali da im je tolika”, zaključio je premijer.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu