Politika & Kriminal

Plenković o ograničavanju cijena goriva: 'Nisu to cijene koje na leđima ne mogu iznijeti trgovci naftom'

Sarkastično je komentirao oporbene tvrdnje da cijene ne bi ograničili da nije bilo presude Vrhovnog suda

FOTO: Screenshot HRT

Premijer Andrej Plenković za HRT je govorio o današnjem potezu Vlade da ograniči maksimalne cijene goriva na 30 dana, benzin na 11,10 kuna, a dizel na 11 kuna. Te cijene stupaju na snagu u subotu. Plenković je ponovio da je porast cijena nafte i drugih energenata glavna tema posljednjih nekoliko tjedana u Hrvatskoj, ali i na međunarodnoj razini. Istaknuo je da postoji velika globalna potražnja za naftom, ali da najveći proizvođači ne mogu pratiti rast potražnje.

“Ako imate veći rast potražnje, a manju ponudu logično je da cijena ide gore. Mi smo nakon niza dana kada smo analizirali što da činimo imali naznake da bi već idućeg utorka moglo poskupjeti gorivo odlučili prevenirati daljnji udar na standard naših građana. Odluku smo donijeli na mjesec dana kako bismo dali stabilnost očekivanja naših građana i gospodarstvenika u razdoblju pred nama”, poručio je Plenković.

Napomenuo je kako je Europska komisija donijela dokument oko ublažavanja negativnih efekata rasta cijena plina i struje na građane i gospodarstvo. Tvrdi da je Hrvatska relativno mirna oko cijena plina i struje za građanstvo, ali da je “malo kompleksnije” za poduzetnike. “To će se rješavati”, dodao je.

‘Nisu to cijene koje ne mogu iznijeti na leđima’

Na pitanje što će se dogoditi nastave li cijene goriva rasti, Plenković je rekao da će tada vidjeti što se može učiniti te kako država ima “određene alate, rezerve i partnere koji su proizvođači i distributeri nafte”.

“Što je cijena manja, prihod državi od PDV-a je manji. Jedan dio će u ovoj fazi proizvođači i distributeri snositi u okviru svoje marže. U odnosu na cijene koje su sada 11,30 kuna, 11,40 kuna nisu to cijene koje se u tako kratkom roku ne bi mogle iznijeti na leđima onih koji imaju sasvim pristojne prihode u trgovini naftom”, naglasio je Plenković dodavši kako će se ovime na neki način smanjiti i marže u naftnom sektoru.

“U njihovu maržu idu i neki njihovi troškovi, nije to samo profit. Mislim da je ovo umjereno, u okvirima, da svi skupa možemo nositi i Vlada koja je intervenirala i oni koji stavljaju gorivo na tržište, a u konačnici i oni koji su mi najbitniji, gospodarstvenici i građani”, poručio je.

Sarkastično komentirao oporbene tvrdnje

Plenković je posegnuo za sarkazmom komentirajući tezu oporbe da Vlada ne bi posegnula za ograničavanjem cijena goriva da nije bilo presude Vrhovnog suda u slučaju Fimi medije, prema kojoj je HDZ odgovoran za korupciju.

“Sigurno razgovaramo unutar Vlade, resora, stručnjaka, s kolegama premijerima iz drugih zemalja isključivo i samo zato što su cijene nafte niže, pa nemamo problem, i zato što smo unaprijed znali kada će Vrhovni sud objaviti svoju presudu po žalbi i potvrditi odluku Županijskog suda. Sve se ovo globalno odvija samo zbog HDZ-a, procesa koji se odnosi na razdoblje Ive Sanadera 2004.-2009. u jednom pravnom postupku. Nismo ništa drugo u životu mi radili nego smo se samo s time bavili”, rekao je Plenković.

Nazvao je oporbene tvrdnje “jeftinim insinuacijama bez ikakvog argumenta”. Ponovio je da se neće ispričati zbog presude HDZ-u još jednom prozivajući oporbu na isti način kao na današnjoj pressici.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu