Politika & Kriminal

Plenković o pregovorima u Bruxellesu: 'Hrvatska računa na najmanje 20 milijardi eura pomoći'

Plenković je dao izjavu ispred Banskih dvora

Premijer Andrej Plenković kratko se vratio iz Bruxellesa i ispred Banskih dvora govorio o tijeku pregovora o novom europskom proračunu i Planu oporavka koji traju već četvrti dan. “Opći dojam je da se nakon teških pregovora krećemo prema dogovoru. Smatram s aspekta Hrvatske da je to jako dobro. Dogovor podrazumijeva određene kompromise”, rekao je Plenković.

Rekao je kako su okolnosti takve da nikad više novca nije bilo na stolu. “Mi kao državnici moramo pokazati izniman stupanj odgovornosti. Kriza Covida 19 jedna je od najvećih kriza, a da bismo na nju odgovorili, sredstva moraju biti velika.

Hrvatska računa na 20 milijardi eura

Plenković je rekao i da Hrvatska podržava mehanizam vladavine prava koji se spominje kao jedna od ključnih stvari tijekom ovih pregovora . “To su mehanizmi koji su vezani za zaštitu proračuna EU-a. Mi smatramo da taj prijedlog treba biti takav da svi unaprijed znamo o čemu se radi i da države znaju kako se treba pridržavati tog načela”, rekao je.

Rekao je kako će popodne vidjeti novi nacrt dokumenta iz kojeg će se moći izračunati koliko sredstava će ići Hrvatskoj. “Naš cilj je da Hrvatska kroz idućih sedam godina ima na raspolaganju 20 milijardi eura”, rekao je Plenković.

“Nekoliko ovih država koje naživamo ‘škrtcima’, njihova logika je konceptualna. Oni smatraju da se oni koji zapadnu u probleme, moraju zaduživati da bi se iz tih problema izvukli, a ne da im netko da sredstva. Logika ostalih članica je da EU treba pokazati solidarnost”, rekao je Plenković i dodao kako vjeruju da će se uspjeti dogovoriti.

Komentirao i Milanovića

Novinari su Plenkovića pitali i za komentar na odluku predsjednika Zorana Milanovića da se ne pojavi na konstituirajućoj sjednici Sabora.

“Hrvatski sabor će se konstituirati. Vrlo je neuobičajno da on ne želi doći. Kad je bila njegova inauguracija, iako je bila skromna, mi smo dobili poziv i odazvali se jer poštujemo simbole države”, rekao je Plenković.

Šef HDZ-a nije htio izlaziti s imenima ministara, najavio je da će se sve znati nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a koja je zakazana za danas u 16 sati.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu