Plenković žestoko odgovara Milanoviću: ‘Ja ne znam i ne želim znati za tajne istrage’

Kaže da ne bi Barišića stavili na listu da su znali za istragu protiv njega

ZADNJA IZMJENA: ruj 22, 2020
Foto: Screenshot N1

Premijer Andrej Plenković odgovorio je na optužbe predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je nešto ranije kazao kako su Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović znali sve o istraživanju afere Janaf. Milanović je tom prilikom kazao kako je on , kada je bio premijer, znao detalje o istragama. Plenković je istaknuo kako je ta rečenica posebno važna da javnost shvati kako se tko ponašao kao premijer.

„Jako je znakovita rečenica ‘Ja sam bio premijer pa sve znam’. To je za javnost kapitalna informacija. Politika mene i HDZ-a je da ne želim znati čime se bavi USKOK i policija. To je borba protiv korupcije, niti znati niti utjecati. Ako je to zaista izgovorio, onda je krucijalno da javnost zna kako se tko ponaša kao predsjednik Vlade”, rekao je premijer Plenković. „Ako postoje istrage, i one su tajne u toj fazi, ja za njih ne znam, i ne želim znati. Mi smo sva imenovanja radili tako da smo sve provjeravali, redovitim putem“, dodao je.

Premijer tvrdi da ništa nije znao

Premijer je porekao da je znao za istragu protiv predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića. „Da tako nešto znam ja ili ministar Ćorić sigurno ne bi bio imenovan za predsjednika Uprave. Barišić je ovlastio osobu da ga zamjeni u Velikoj Gorici, ne obnaša nijednu dužnost, običan je član stranke. Bismo li ga stavili na listu da smo znali? Sigurno da ne bi. Ovaj današnji trenutak je velika razdjelnica između međe i njega (Milanovića). On je jako nervozan, ali on mora objasniti o čemu se tu radi”; kazao je Plenković, dodavši kako misli da ni Božinović nije znao za istragu.

„Ja sam uvjeren da on to nije znao. Zašto bi on to znao kao ministar unutarnjih poslova. Policija radi svoj posao”, kazao je. Premijer nije mogao reći je li netko od članova njegove Vlade išao u „klub“ u kojem je navodno obavljena primopredaja mita. „Ja ne pratim svoje članove vlade. Ne znam gdje idu ručati, gdje šeću, to me ni ne zanima“, kazao je.

‘On je jako nervozan’

Premijer je potom krenuo u protunapad. „Možda bi bilo dobro da on (Milanović) objasni, ako je išao u taj klub, zašto je tako nervozan. Da sam ja kao predsjednik Vlade ovo izgovorio, mislim da bi već imali rafalne napade medija, imale biste baražnu vatru prema meni. Ovdje to ne čujem zasad. Ne da pozivam, ali ne čujem. On je jako nervozan”, zaključio je Plenković.

Premijer nije bio osobito impresioniran Milanovićevom tvrdnjom da moguće kako je istraga prema krupnijim ličnostima. “Uozbiljimo se. Ključna je razlika pogleda na funkcioniranje suda, DORH-a i policije. Borba protiv korupcije nije stalno lamentiranje o korupciji, borba protiv korupcije znači da tijela koja se time bave treba pustiti da samostalno, nepristrano i neovisno rade svoj posao i provode mjere za koje one smatraju da su dobre”, rekao je Plenković.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2137 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program