Plenković odustao od HRT-ove debate

Škoro i Bernardić nakon Plenkovićeva odustajanja navodno isto razmišljaju o nedolasku

ZADNJA IZMJENA: lip 30, 2020
Foto: screenshot/n1

Andrej Plenković, Davor Bernardić i Miroslav Škoro, šefovi političkih opcija koje bi prema anketama na parlamentarnim izborima u nedjelju trebale dobiti najveći broj glasova, neće se sučeliti u debati na HRT-u. Dolazak na sučeljavanje, na kojem su trebali sudjelovati lideri svih stranaka koje dobivaju više od četiri posto podrške u HRejting anketi HRT-a, prvi otkazao Andrej Plenković. Kako su za Jutarnji potvrdili iz HDZ-a, zamijenit će ga ministar Ćorić.

“Poziv HTV-a za ovu drugu debatu stigao je kasnije i predviđa sasvim drukčiji format debate sa šest predstavnika stranaka/koalicija. Na toj debati sutra će sudjelovati ministar Ćorić. Jučer je predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković bio na debati na RTL-u i sučelit će se s Bernardićem u petak na Novoj TV”, poručili su iz HDZ-a.

Kada su čuli da ne dolazi predsjednik HDZ-a, pokolebali su se i lideri ostalih velikih političkih opcija, budući da ne vide smisao u sučeljavanju bez njega, piše Jutarnji. Taj list od izvora u Domovinskoj koaliciji doznaje da na sučeljavanje neće doći ni Škoro. Telegram pak od izvora iz RESTART koalicije doznaje da se još razmišlja hoće li Davor Bernardić sutra ipak otići na HRT.

Razlog odustajanja

Prema Telegramovim izvorima, u RESTART koaliciji uvjereni su da je šef HDZ-a želio izbjeći debatu na kojoj su trebali sudjelovati Miroslav Škoro i čelnik Mosta Božo Petrov. Prema tom tumačenju, Plenkovića brine kako bi se takvo sučeljavanje svelo na napade na njega. Iz RESTART-a smatraju kako je strah od velikog napada oporbe bio razlog zašto je Plenković pristao na debatu s Bernardićem jučer održanu na RTL-u, i to kako bi buduća grupna sučeljavanja mogao odbiti, pozivajući se na to da je već nastupio na HRT-u.

Na kraju je se čini da je od svega odustao i Most. Prema onome što je iz te stranke doznao Jutarnji, njima je upitno ima li smisla Petrova slati na sučeljavanje na kojem neće biti ostalih političkih teškaša. “Žalosti nas i da HRT nije inzistirao na Plenkoviću, Bernardiću i Škori nego su pristali na zamjene, umjesto da su ostavili prazne stolice”, rekli su u Mostu.

Vedran Vrabec
Telegram autor
1972 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program