Politika & Kriminal

Plenković oštro prema Vanđeliću: 'On se bavi politikom, to je jasno kao dan'

Šefu Fonda je poručio da bi se trebao posvetiti onome za što je imenovan

FOTO: Screenshot N1

Premijer Andrej Plenković je nakon sjednice Vlade održao konferenciju za medije. Istaknuo je odluku o beskamatnim zajmovima za županije i gradove u potresom pogođenim područjima, što uključuje i Grad Zagreb. Još jednom je pozvao građana da se cijepe. “U školama molimo sve, bez obzira na privatne stavove, poštujmo pravila struke”, naglasio je. Zatim su krenula pitanja novinara.

Na pitanje opterećuju li obnovu odnosi između minsitarstva i Fonda za obnovu, odnosno ministra Darka Horvata i šefa Fonda Damira Vanđelića, Plenković je rekao: “Jučer smo o tome razgovarali na aktualnom satu. Predstavili smo što treba riješiti izmjenama zakona. Postoji međuresorni pristup kako bi se deblokirala identificirana uska grla. Vlada je političko tijelo i ministar Horvat ima politički mandat, ostali koju sudjeluju u tome nemaju mandat. Obavljaju stručan posao i svatko se treba držati onog za što je nadležan i ne baviti se politikom”, ustvrdio je.

Upitan znači li to da se Vanđelić bavi politikom Plenković je kratko dobacio: “To je jasno kao dan.” Dodao je kako se Vanđelić treba baviti onime za što je postavljen. “Ministar Horvat i sve službe dobile su zadaću da pripreme izmjene Zakona i da stvar krene naprijed. Nije pitanje osoba nego odgovornosti i obnova mora krenuti naprijed”, dodao je Plenković.

O Predsjedniku Vrhovnog suda

Na pitanje hoće li vladajuća koalicija podržati Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda, premijer je rekao kako konzultacije još traju. “Nisam vidio što je DSV odgovorio Odboru za pravosuđe”, poručio je, a na tvrdnju da je taj odgovor stigao prije par dana, Plenković je dodao: “Ne vidim supstancu u tom odgovoru. Odbor za pravosuđe će odlučivati.”

Komentirao je i jučerašnju izjavu predsjednika Zorana Milanovića kako nema pojma što Plenković priča kada je spomenuo da je Ksenija Turković bila prvi izbor za predsjednicu Vrhovnog suda. “Profesorica Turković je već 8 godina sutkinja Europskog suda za ljudska prava. Kada su se na Pantovčaku očito obavljale konzultacije oko predsjednika Vrhovnog suda, tada je očito veći broj ljudi bio kontaktiran. Jedna od osoba koju je Ured predsjednika kontaktirao, bila je profesorica Turković. Taj kontakt je bio dobar. Nije on to učinio jer smo mu mi rekli”, poručio je.

“Profesorici Turković je ponuđeno da promisli o kandidaturi, bila je u kontaktu sa mnom i rekao sam da će imati našu potporu. Kada je to došlo do Milanovića, on je očito odustao od toga da nju predloži. Hrvatska javnost nekoliko mjeseci nakon toga mora to znati”, rekao je Plenković.

‘Bizarno’

Rekao je da se o njoj nije govorilo jer su čuvali njezin ugled i reputaciju. “Iz toga kuta nakon što tjednima i mjesecima imate orkestriranu kampanju prema HDZ-u koji kao orkestrira pravosuđem, moramo stati na loptu i reći dosta s teorijama zavjere i nebulozama. Ustav kaže da predsjednik predlaže, a većina odlučuje”, naglasio je.

“Ako parlamentarna većina nekoga ne želi izabrati, nikada taj prijedlog neće proći. To govorim sada hipotetski”, poručio je Plenković i nastavio. “Meni je bizarno, ako je istina da je predsjednik pitao tko je ta osoba.”

Zatim je rekako kako o tome govori da se prestane insinuirati u javnosti da je HDZ protiv nečega. “Postojala je osoba koja bi bez problema dobila podršku većine da ju je predsjednik kandidirao. Ne znam koji bi drugi razlog bio da ju ne kandidira osim zbog toga da je čuo da sam se ja s njom čuo”, naglasio je.

O zdravstvu

Što se tiče covid potvrda za zdravstvene djelatnike rekao je kako će svi dobiti informacije do početka listopada. Na pitanje je li na stol došla reforma zdravstva, rekao je kako ministar zdravstva Vili Beroš radi na tome, a nakon konstatacije novinarke da je Beroš svojedobno rekao da je reforma gotova, Plenković je rekao: “Svojedobno je bilo svojedobno.”

Upitan je li zadovoljan kako Beroš radi svoj posao, dobacio je: “Što ste svi počeli propitkivati kvalitetu ministara. Ne znam zašto se u medijima najavljuje rekonstrukcija Vlade, kada mediji budu na mom mjestu onda mogu o tome govoriti. Dok nisu ne mogu.”

Na ponovljeno pitanje da nije odgovorio na pitanje je li zadovoljan s Berošom, odgovorio je da je. “Jesam, jesam za cijelu vladu.”

O financiranju obnove

Na pitanje razmišlja li se, kao što je Horvat rekao, da Vlada preuzme 80 posto financiranja obnove nakon potresa, a Grad Zagreb 20 posto i hoće li se to primijeniti i za Krapinsko-zagorsku i zagrebačku županiju. “Donijet će se konzistentno rješenje ne može biti drukčije. Nećemo sad imati tri režima. To ne bi bilo normalno.”

Ponovio je kako su donijeli odluku o beskamatnim zajmovima za pomoć potresom pogođenim područjima. “Evo HDZ-ova Vlada pomaže Zagrebu u kojem vlada Možemo da likvidonosno bude ok. To je poanta ovoga. Nije loše to čuti da se zna da smo mi ti, a ne kao neki u Saboru, gledamo prema svim hrvatskim županijama i gradovima na jednak način. To je poanta. I prema bitnim temama razborito, mudro, dostojanstveno, korektno u interesu funkcioniranja institucija, pravnog poretka i hrvatskih nacionalnih interesa”, zaključio je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu