Politika & Kriminal

Plenković planira smanjiti broj ministarstava, a mediji pišu da se namjerava riješiti Horvata i Pavića

Zbog dominantnog rezultata na izborima, HDZ više ne mora pristajati na političku trgovinu

05.07.2020., Zagreb - Docek izbornih rezultata u stozeru HDZ-a u Arheoloskom muzeju. Pobjednicki govor Andreja Plenkovica Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

HDZ s Andrejem Plenkovićem na čelu na sinoćnjim je izborima odnio premoćnu pobjedu. S rezultatom od 66 mandata, postizborne kalkulacije bivšem i budućem premijeru nisu potrebne, stoga je za očekivati da će sva ministarstva pripasti HDZ-u, što se nije dogodilo od Tuđmanovog vremena. Plenković je danas na obraćanju novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a rekao kako je u planu smanjivanje broja ministarstava, no ipak nije precizirao koja se ministarstva ukidaju.

Izvor iz vrha HDZ-a u razgovoru za 24sata potvrdio je da s ovakvim rezultatom neće biti političke trgovine niti ucjena, ali priznaje da se ovakvom rezultatu nisu nadali niti u snovima. Plenkoviću je navodno u planu sastaviti vladu s mlađim i sposobnim ljudima, koji neće imati repove. Bez ministarskih pozicija mogli bi, doznaje isti izvor, ostati Darko Horvat i Marko Pavić. Horvat navodno nije impresionirao Plenkovića s potezima oko gospodarskih mjera, a Pavićevi rezultati u resoru nisu bili zadovoljavajući. Bolja od njega Plenkoviću je bila, navode 24sata, aferična Gabrijela Žalac.

Osvježenja i neki dobro poznati igrači

Navodno će prvi potez nove vlade Andreja Plenkovića biti promjena Zakona o ustroju Vlade i djelokruga ministarstava kojom će smanjiti broj ministarstava, a neka ministarstva će se najvjerojatnije spojiti. Plenković će oko toga navodno imati zadnju riječ.

Što se tiče stare postave ministara, svoje pozicije bi trebali zadržati Marija Vučković, Zdravko Marić, Josip Aladrović, Tomislav Ćorić, Mario Banožić, Ivan Malenica i Oleg Butković. Ipak, s jednom malo rošadom, a to je da bi Ćorić navodno zauzeo Horvatovo mjesto. Ministarstvo obrazovanja koje je u prošloj vladi pripalo HNS-u i Blaženki Divjak će se ponovno vratiti u HDZ, a izvori bliski vrhu HDZ-a su za Telegram rekli da se ozbiljno razmatra Radovana Fuchsa, bivšeg ministra iz premijerskog mandata Jadranke Kosor i savjetnika premijera Plenkovića.

Za svoju poziciju navodno ne moraju brinuti ni Davor Božinović i Vili Beroš. Božinovića se smatra jednim od najzaslužnijih ljudi za uspješnu kampanju, a Beroš je osvojio više preferencijalnih glasova od samog predsjednika stranke. Tomo Medved bi trebao ostati ministar branitelja, a Gordan Grlić Radman bi trebao zadržati svoju poziciju ministra vanjskih poslova.

Nastavite čitati