Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Plenković podržao ministra Horvata: 'Odbit ćemo inicijativu za opoziv, većina je snažna kao da imam 151 zastupnika'

Premijer je dao izjavu nakon domjenka Srpskog narodnog vijeća

FOTO: Screenshot N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je bio na svečanom prijemu u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru koji je organiziralo Srpsko narodno vijeće. Nakon prijema, premijer je dao izjavu novinarima u kojoj se, uz ostalo, osvrnuo na rekordne brojeve novozaraženih.

“Govorim svima već mjesecima, imamo dovoljno cjepiva. Cijepite se. Imamo dvije poluge: cijepiš se i poštuješ mjere, to je bit. Najvažnija stvar je element osobe odgovornosti”, istaknuo je Plenković.

Komentirao je i nestanak Mateja Periša u Beogradu. “Poznajem mu oca, jako mi je žao. U kontaktu sam od prve sekunde otkad se doznale da je nestao i s Božinovićem i ministrom vanjskih poslova i sa svim predstavnicima srpskih vlasti. Imam dojam da još nemamo cjelinu slike. Nadamo se najboljem, ali dok nemamo službene informacije od vlasti u Beogradu, ja osim potpore obitelji ne mogu ništa komentirati. Mene kao hrvatskog premijera zanima da doznamo potpunu informaciju”, istaknuo je premijer.

Odnosi sa Srbijom

Plenković je kazao da je zadovoljan suradnjom sa Srbijom i srbijanskom policijom koja traga za Perišem, ali i istaknuo da postoje otvorena pitanja između dvije države. “Hrvatska i Srbija imaju niz rezidualnih pitanja koja nisu riješena, poput pitanja nestalih osoba, na kojima puno radimo. Želimo doći do podataka, mislimo da u Srbiji ma ljudi koji o tome znaju puno više nego Hrvatska Drugo je pitanje procesuiranja ratnih zločina na čemu ćemo ustrajati. Istina i satisfakcija, pronalazak onih koji su odgovorni za zločine je bitna. To su okviri politika na kojima ćemo ustrajati”, rekao je.

Govoreći o američkim sankcijama koje su uvedene protiv lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, Plenković je rekao da je cilj Hrvatske ravnopravnost Hrvata u BiH i novi izborni zakon koji će pomoći da se svi građani te zemlje osjećaju dobro.

Što je s Bradleyima?

Govoreći o borbenim vozilima, američkim Bradleyima, zbog kojih je izbio posljednji u nizu sukoba predsjednika RH i Vlade, Plenković je rekao da je izazvan prevelik šušur oko tog procesa. “Malo mi je smiješno pritiskati Vladu oko tog procesa u koji je sama krenula. Mi smo okrenuli trend u mandatu ove vlade, više se izdvaja za obranu, nikad nismo imali tako velik proračun. Kičma politike moje Vlade je jačanje hrvatske vojske”, istaknuo je premijer.

“Što se tiče borbenog vozila pješaštva, vratimo se na početak. Prvi kontakti sa SAD-om su krenuli 2017. godine. Vidim da postoji teza da biramo između njemačkog Lynxa i Bradleya. To nije točno, ovdje je u pitanju direktan dogovor s američkom vladom, u programu koji oni imaju za svoje partnere, u pitanju je i donacija. Proces traje dugo, detaljan je. Mi bi bili jedina europska zemlja koja ima Bradley. Oni su kvalitetni, to je platforma, okvir kojem se kroz godine podiže kvaliteta.

Napravili smo tri stvari: prvo, jačamo obrambenu suradnju s SAD-om. Obrambena suradnja s Amerikom nam je najsnažnija od svih resora u kojima surađujemo. Drugo, jačamo vlastitu vojsku, i treće, jačamo hrvatsko gospodarstvo. Cijeli aranžman je išao za tim da posao bude dobar i za tvornicu Đuro Đaković specijalan vozila”, rekao je premijer.

Ništa od smjene ministra Horvata

Na pitanje zašto se čekalo šest mjeseci da se javnost obavijesti da je stigla slabija ponuda od one koju je Hrvatska očekivala, Plenković se malo naljutio. “Riječ je o verziji A2ODS vozila Bradley, a predstavnici MORH-a su se za to odlučili kad je postalo jasno da verzija A3 nije realna. Ako oni smatraju da je ta verzija dobra, korisna i idealna kakva treba biti za borbeno vozilo pješaštva idućih 10 ili 15 godina, onda je to ponuda kakva treba biti. Novac nije problem uz ovoliki proračun MORH-a.

Zoran Milanović je jučer rekao da je A2 verzija dovoljna za Hrvatsku, rekli su novinari, na što je premijer zaključio da predsjednik ponavlja ono što mu je rekao načelnik Glavnog stožera. “Ali on nema veze s Bradleyima. Gdje je on bio 2017. godine? Nemam pojam čime se bavio u tom trenutku, to nije jasno meni ni mnogima drugima. Bradleyi su projekt ove Vlade.”

Novinare je zanimalo ima li ministar Horvat i dalje premijerovu podršku. Naime, jučer je objavljeno da oporbena zastupnica Anka Mrak Taritaš pokreće inicijativu za opoziv ministra graditeljstva. “Skupljaju se potpisi, ali to smo već prošli. Postoje oni koji u Hrvatskoj opstruiraju, i oni koji rade. Sve inicijative, koliko ih god bilo, mi smo odbili. Odbit ćemo i ovu. Većina od 77 zastupnika jednako je snažna kao da ih imam 151”, pohvalio se premijer.

Komentirao i Đokovića

Premijer Plenković se osvrnuo i na situaciju s Novakom Đokovićem, kojemu je jučer odbijena viza i nije mu dopušten ulazak u Australiju budući da nije cijepljen.

“Mislim da svatko treba poštovati propise”, rekao je Plenković i dodao da ne zna kakvi su australski propisi za takve situacije.

Novinari su konstatirali da su se i u slučaju njegovog susreta s Đokovićem mijenjale definicije bliskog kontakta 2020. godine. “Te priče o Đokoviću i procesiji na Hvaru su dvije najgluplje i najbezobraznije teze u medijskom eteru”, rekao je Plenković.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više