Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Plenković potvrdio rekordan broj novih slučajeva, Božinović: 'Omikron se počeo značajno širiti, razmatramo nove mjere'

Beroš je rekao kako je udio pozitivnih od ukupno testiranih 45,95 posto

12.11.2021.,Zagreb - U NSK odrzana konferencija za medije Stozera civilne zastite RH Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Pogoršava se epidemiološka situacija u Hrvatskoj i imamo rekordni broj novozaraženih sa sve većim udjelom pozitivnih od ukupno testiranih i na nacionalnoj i na lokalnim razinama. Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je poručio kako je peti val epidemije već počeo, a o rastu novozaraženih je danas govorio i premijer Andrej Plenković.

U uvodnom govoru na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vlade Plenković je potvrdio kako imamo 8587 novozaraženih. To je oko 50 posto više nego prošlog tjedna. “Taj broj je očekivan i pokazuje da je omikron, koji se širi Europom, već izuzetno prisutan i kod nas. Znamo da je to znatno zaraznija varijanta virusa i neće nikoga zaobići”, rekao je Plenković. Kazao je kako je najgora situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja ima najviše novozaraženih, i Gradu Zagrebu te da je svaki peti slučaj u jednoj od te dvije regije.

Ponovno je pozvao građane na cijepljenje i docijepljivanje trećom dozom, pogotovo starije. Napomenuo je kako svaka četvrta osoba starija od 65 godina nije cijepljena. “Ono što je važno, omikron je zarazan i dva dana prije pojave prvih simptoma i zbog toga se brže širi i zato pozivamo na pridržavanje osnovnih mjera zaštite. Najbitnije je da shvatimo da je zaštita kombinacija svih mjera zajedno”, kazao je Plenković dodavši kako je predvidljiv scenarij da će s rastom zaraženih rasti i broj hospitaliziranih.

Udio pozitivnih je 45,95 posto

Plenković se u nastavku uvodnog govora osvrnuo na sastanak s predstavnicima Uprave tvrtke Đuro Đaković i ostalim aktivnostima Vlade od prošlog tjedna. Nakon toga je ministar branitelja Tomo Medved govorio o stanju obnove nakon potresa.

Zatim je ministar Beroš iznio dodatne podatke o epidemiološkoj situaciji. Potvrdio je 8587 novozaraženih i istaknuo kako je udio pozitivnih od ukupno testiranih 45,95 posto te da je udio pozitivnih među testiranima u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Beroš je rekao kako je hospitalizirana 1841 osoba, a da je na respiratoru 230 pacijenata. “U odnosu na tjedan ranije rast hospitaliziranih je zabilježen u KBC-u Split te dubrovačkoj, pulskoj i šibenskoj Općoj bolnici”, kazao je Beroš dodavši da su ostale zdravstvene ustanove održale istu razinu hospitaliziranih kao prošlog tjedna.

Boosterom cijepljeno 16,2 posto odraslih

Beroš je naveo da je njegovo ministarstvo, kako bi pripremilo zdravstveni sustav za širenje koronavirusa, intenziviralo docijepljivanje zdravstvenih djelatnika, provelo dodatne mjere zdravstvenih sigurnosti u bolnicama. Rekao je i da su podigli razinu pripravnosti na najvišu razinu i da su pripremili mobilizaciju i preraspodjelu djelatnika i opreme unutar sustava.

“Većina bolnica u kratkom roku mogu povećati covid kapacitete i ako dođe do naglog povećanja hospitalizacija zdravstveni sustav je spreman na prilagodbu novim okolnostima, ali to znači reduciranje pružanja druge, ne covid zdravstvene zaštite”, kazao je Beroš. Rekao je kako je dosad cijepljeno 66,3 posto odraslih, a da je booster dozom cijepljeno samo 16,2 posto odraslih. “To nije dostatno za adekvatni odgovor na moguću ugrozu omikron varijante”, poručio je Beroš.

“Zbog sve većeg broja novozaraženih zbog širenja omikrona i blagdanskih okupljanja može doći do daljnjeg pritiska na zdravstveni sustav. Istovremeno kolanje delta i omikron varijante zahtijeva povećanu odgovornost”, rekao je Beroš i pozvao građane na ograničavanje okupljanja, pridražavanje mjera i cijepljenje. “Ovakav pristup nema alternativu”, naglasio je.

Razmatraju se strože mjere

Šef Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako se zbog današnjih brojki može zaključiti da se omikron počeo širiti u Hrvatskoj. “Čini se da zasad kliničke slike nisu toliko teške kao kod delta varijante, ali to još uvijek treba pratiti i čeka se čvršća znanstvena potvrda toga. S obzirom na mogućnost da se već opterećeni zdravstveni sustav naglo nađe pred velikim izazovom, Stožer dnevno razmatra uvođenje novih mjera kojima bi pokušali usporiti širenje zaraze”, rekao je Božinović.

“Sve ovo ne umanjuje važnost primjene već postojećih mjera. Virus se širi zrakom, nužne su maske u zatvorenom, nužno je i hitno cijepljenje, posebno za necijepljenje, ali i booster nakon dvije doze. Cijepljenje značajno pomaže, ali nije jedini način za sprječavanje širenja omikrona. Ono nije zamjena za maske, distancu i prozračivanje i druge osnovne mjere. Treba sve mjere zajedno primijenjivati kako bi se zaštitili od težih oblika bolesti”, poručio je Božinović.

Horvat o javnim pozivima za obnovu

Ministar prostornog uređenja Darko Horvat na današnjoj je sjednici Vlade podsjetio kako je šteta od potresa procijenjena na 5,5 milijardi eura te da je nakon zahtjeva Europskoj komisiji isprva u kolovozu stigao predujam od 41 milijun eura dok je 30. prosinca stiglo preostalih 278 milijuna eura.

Kako je pojasnio tim novcem iz Fonda solidarnosti refundirat će se sredstva za sanaciju jednog dijela šteta. “S obzirom na to da smo kroz progresivnu štetu evidentirali i određene naknade štete na području Grada Zagreba na iste javne pozive koji će tijekom dana biti objavljeni pravo prijave imat će i Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Međimurska, Varaždinska, Brodsko-posavska, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija”, kazao je ministar.

Pojasnio je da se novcem iz Fonda solidarnosti može financirati pružanje smještaja, financiranje službi spašavanja, osiguravanje preventivne infrastrukture, mjera zaštite kulturne baštine, čišćenje područja pogođenih katastrofom te brzo pružanje pomoći. Kazao je kako je podloga za to odluka Vlade, a da će novac biti raspodijeljen odnosno da će se dobivati preko sedam ministarstava. Na njihovim stranicama danas će biti raspisani i tekstovi javnih poziva. Ministar je kazao kako dospjeli novac neće biti dovoljan za sanaciju potresom prouzročenih šteta te da će morati potražiti druge izvore financiranja kako bi se obnovila Banovina i druga područja pogođena potresom.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu