Plenković predstavio nove gospodarske mjere, ide se u skraćivanje radnog vremena

Premijer je detaljno objasnio tko može koristiti mjeru i koliko iznosi novčana pomoć

ZADNJA IZMJENA: lip 29, 2020
Foto: N1 Screenshot

Premijer Andrej Plenković, uz ministre Darka Horvata i Josipa Aladrovića, danas predstavlja rezultate mjera potpora za očuvanje radnih mjesta tijekom krize zbog koronavirusa, a najavljuje i nove mjere za gospodarstvo. Plenković je na početku kazao kako je Vlada pravovremeno pokrenula sve mehanizme, govoreći o dosadašnjim Vladinim mjerama za spas gospodarstva.

“Dali smo podršku svim poduzetnicima i radnicima koji su imali pad od minimalno 20 posto”, rekao je Plenković i dodao kako je dosad isplaćeno 5,6 milijardi kuna, a kad se zbroje doprinosi to je 8 milijardi kuna. Što se tiče potpora za lipanj, dobit će ih oni sektori koji ne mogu nastaviti poslovanje, a bilježe pad veći od 50 posto. “Danas imamo više zaposlenih nego prije krize u veljači, za 2234 osiguranika”, rekao je Plenković i dodao da se sve više ljudi vraća na tržište rada, a izostanak se bilježi u sezonskim poslovima.

Mjera do prosinca 2020.

Najavio je novu mjeru koja se odnosi na skraćivanje radnoga vremena. “Cilj je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je zbog Covida došlo do smanjena opsega posla”, rekao je premijer. Pojasnio je kako mjeru mogu koristiti poslodavci s više od 10 radnika, a koji imaju planirani pad od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine uz dokaz otežanog poslovanja.

Poslodavci u prerađivačkoj industriji potporu mogu dobiti i s manjim padom. Mjera se može koristiti na 10 do 20 posto radnika. “Mjera se odnosi na period do prosinca 2020. godine, a potpora se dodjeljuje do iznosa od 2000 kuna neto po radniku”, pojasnio je. Mjera će se odnositi i na mikropoduzetnike do 9 radnika. “Riječ je isto o 2000 kuna”, rekao je Plenković.

Horvat: ‘Vlada nikoga neće ostaviti na cjedilu’

Pojasnio je i da je poslodavac dužan isplatiti doprinose na potporu te da se ne smije otkazati ugovor o radu najmanje 30 dana po prestanku korištenja potpore. Od sutra će se, dodao je, reaktivirati mjere aktivnog samozapošljavanja.

Ministar rada Aladrović poručio je da će Hrvatski zavod za zapošljavanje i dalje biti učinkovit s provođenjem mjera te da je, osim očuvanja radnih mjesta, cilj i kreiranje novih radnih mjesta. “Ova Vlada nikoga nije niti će ostaviti na cjedilu, niti radnike, niti poslodavce”, rekao je ministar gospodarstva Horvat.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program