Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Plenković primio booster dozu

Istovremeno HZJZ priprema novu strategiju za cijepljenje zbog opadajućeg interesa građana

FOTO: Andrej Plenković Twitter/Screenshot N1

Premijer Andrej Plenković primio je booster dozu cjepiva. Uz objavu fotografije trenutka kada prima dozu Plenković je ponovno pozvao građane da se odazovu cijepljenju pogotovo usred vala omikron varijante koronavirusa.

“Uz ranije preboljenje covida-19 i dvije doze cjepiva, danas sam primio i booster dozu, u konzultaciji s liječnicima. Dodatna doza osobito je važna u okolnostima omikrona. Cijepite se i iskoristite booster za zaštitu od težih oblika covida”, objavio je Plenković na Twitteru. Premijer je drugu dozu primio prije pet mjeseci – 10. rujna 2021.

HZJZ priprema novu strategiju cijepljenja

Plenković na cijepljenje poziva usred propasti kampanje cijepljenja. Danas je objavljeno kako HZJZ izrađuje novu strategiju, jer dovoljne količine cjepiva, mobilni timovi i savjetovališta nisu dali željene rezultate. Jučer se u Hrvatskoj prvom dozom cijepilo samo 613 ljudi.

Hrvatska trenutno predvodi po smrtnosti na milijun stanovnika, a istovremeno smo na začelju EU-a po procijepljenosti. Broj preminulih u Hrvatskoj tijekom pandemije je 14.244, a samo u prvih tjedan dana veljače umrlo 367 osoba. U siječnju je u istom razdoblju umrlo 267 osoba, što znači da je u prvih sedam dana ovog mjeseca umrlo čak 100 ljudi više nego u istom razdoblju prošli mjesec – a to se može pripisati lošoj procijepljenosti.

U Hrvatskoj je prvom dozom ukupno cijepljeno samo 56,5 posto građana, i to samo prvom dozom, što je, kad je riječ o covidu, premalo da bi se smrtnost smanjila. S dvije doze cijepljeno je 54,3 posto, a boosterom 19,6 posto građana. Interes građana za cijepljenje pada iz mjeseca u mjesec – jučer je prvom dozom cjepiva cijepljeno samo 613 osoba, a dan ranije, u nedjelju, njih – 11.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više