Politika & Kriminal

Plenković se sastao s ukrajinskim predsjednikom, uvjeren je da Ukrajini možemo pomoći iskustvom reintegracije Podunavlja

Novinari su premijera pitali o rusko-ukrajinskom sukobu i jučerašnjem pozivu Putina i Bidena

FOTO: Screenshot N1

Premijer Andrej Plenković u posjetu je Ukrajini, gdje se sastao s premijerom te zemlje Denisom Šmihaljom, a potom i s predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Ukrajinski predsjednik je rekao da je s hrvatskom stranom izrađen radni plan mirne reintegracije dijelova Ukrajine koji se nalaze u rukama separatista. Dodao je da će o tome biti više riječi u Bruxellesu 15. prosinca na sastanku Istočnog partnerstva.

Hrvatski premijer se osvrnuo na datum sastanka. “Gledalo se da bude blizu 13. prosinca, dana na koji je Ukrajina bila prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku prije 30 godina. Tu činjenicu mi posebno cijenimo”, rekao je premijer. Kazao je da je s ukrajinskim premijerom razgovarao o razmjeni iskustava, posebno o mirnoj reintegraciji Podunavlja.

“Godinama smatram da bi to iskustvo bilo korisno za Ukrajinu. To iskustvo reintegracije ratnog Podunavlja bez ijednog ispaljenog metka, pokazalo je kako se može reintegrirati privremeno okupirani teritorij”, kazao je Plenković.

Otvaramo ured HTZ-a u Kijevu

Kao drugu važnu dimenziju sastanka je naglasio gospodarstvo i turizam. S premijerom je u Ukrajinu otišao i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić sa svojim izaslanstvom. “U zadnjih pet godina naša trgovinska razmjena se udvostručila, sa mnom je danas došlo 60 kompanija koji će s ukrajinskim partnerima razgovarati o gospodarskoj suradnji”, kazao je premijer.

Naglasio je da su prije posjeta pričali s ministricom turizma Nikolinom Brnjac i pogledali brojke ukrajinskih turista u Hrvatsku. “Oni su 2021. ostvarili više noćenja nego rekordne 2019. i zaključili smo da je pravi trenutak da se u Kijevu otvori ured HTZ-a, kako bismo dodatno popularizirali Hrvatsku kao turističku destinaciju”, rekao je.

Novinari su premijera pitali o rusko-ukrajinskom sukobu i jučerašnjem pozivu Putina i Bidena. “Slažem se da je dobro da se to dogodilo, čini mi se da poruke idu za tim da se sve vodi diplomatskim putem. Naravno da Hrvatska želi mir, ne želi rat, ne želi sukob”, rekao je Plenković. Govoreći o mirnoj reintegraciji i tome je li ona primjenjiva u Ukrajini, premijer je rekao da se mora gledati pitanje ljudskih života.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu