Politika & Kriminal

Plenković se svađao s novinarima o kafiću koji ne želi HDZ-ovce: 'To je diskriminacija, rasizam, next step je fašizam'

Plenković je danas pred Nacionalnom knjižnicom odgovarao na novinarska pitanja pa se s novinarima na kraju i porječkao

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Tom se prilikom obratio javnosti. Plenkovića su pitali što misli o izboru predsjednika Vrhovnog suda. Kazao je kako mu je malo čudno da je nekome prepreka da se javi na natječaj ako želi postati predsjednik Vrhovnog suda. Jednako tako je kazao kako je čuo da Zoran Milanović nije zadovoljan s tri kandidata koji su se javili na natječaj.

“Čuo sam da predsjednik nije zadovoljan, Htio bih da se poštuju zakoni koje smo donijeli. Ne vidim što nekoga priječi da se javni na natječaj za suca ako to želi biti”, kazao je Plenković te kazao kako taj slučaj mora ispitati. “Ne vidim što je problem”, kazao je Plenković ističući kako je ono što predlaže Milanović protivno zakonu te da ne zna je li u pitanju “neka šira igra”. Na pitanje je li moguće poništenje natječaja budući da predsjednik ne želi ni jednog od tri kandidata, Plenković je kazao kako se o tome već moglo puno čuti u Saboru. Premijer je također kazao kako će mjere popustiti ako se nastave dobre brojke.

Pitanje mjera

“Što se tiče mjera, ako budu okolnosti takve, 1. ožujka idemo u popuštanje. Mi smo po incidenciji među tri najbolje zemlje. Ovih zadnjih dana imali smo malo veći broj zaraženih pa moramo vidjeti idućih dana kada bude više testiranja”, rekao je Plenković.

Na pitanje hoće li Vanđelić nastaviti svoj posao, Plenković je kazao kako njega bira Upravno vijeće. “On je sam u listopadu kazao kako želi raditi do ljeta. Privremenost je njegov termin ne naš. Ovdje sam želim pomoći do ljeta, to je rekao. Sve ostalo su laži, zlonamjerne i štetne”, kazao je Plenković.

Izjava o kafiću

Plenković je novinare potom pozvao na kavu i pitao ih jel’ mogu tu ići. Aludirao je pritom na poruke riječkog kafića Three Monkeys iz kojeg su poručili kako u kafiću ne žele “članove, glasače i simpatizere HDZ-a”. “Da u kafić ne mogu doći pripadnici Armade i SDP-ovci, digla bi se tolika halabuka. Ali kad HDZ-ovci ne mogu ući, nikome ništa. To je diskriminacija, rasizam, sljedeći korak je fašizam. Mi se ovdje bavimo dotepencima i čitanjem ćirilice. Ali kad je HDZ u pitanju ništa”, rekao je Plenković.

Nakon toga mu je novinarka postavila pitanje što je u toj poruci diskriminatorno. “Gdje vi radite? Koja ste kuća? Nemojte mi postavljati pitanja ako ne znate o čemu se radi. Ako niste čitali, predlažem da pročitate ono što su ti ljudi pisali. Zamijenite riječ HDZ-ovci sa Židovima primjerice pa mi recite je li to što su napisali diskriminacija”, kazao je Plenković novinarki. Potom je dodao: “Da je zadnji kafić na svijetu ne bi tamo otišao.” Novinare je Plenković nazvao površnima i paušalnima zbog njihovih pitanja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu