Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Plenković tvrdi da bi BiH do kraja godine mogla dobiti status kandidata za EU: 'Europsko vijeće prvi put izrazilo spremnost'

'Ovo je veliki signal prema susjednoj zemlji i, možemo slobodno reći, zahvaljujući zagovoru Hrvatske'

Europsko vijeće danas je odobrilo Ukrajini i Moldaviji status kandidata za pristupanje Europskoj uniji, no na samitu je bilo govora i o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine. Premijer Andrej Plenković novinarima u Bruxellesu večeras je rekao da je Europsko vijeće danas “po prvi put ovako jasno izrazilo spremnost da BiH dodijeli status kandidata”.

“Za nas je to posebno važno, to je naša susjedna država, pola milijuna Hrvata živi u BiH”, rekao je premijer.

https://twitter.com/AndrejPlenkovic/status/1540064398454276097

Prema zaključku Europskog vijeća, koje je Politico dobio na uvid, Vijeće je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini i u tu svrhu “poziva Komisiju da bez odlaganja izvijesti Vijeće o provedbi 14 ključnih prioriteta, navedenih u njegovom mišljenju, s posebnom pažnjom na reforme”.

Sporazum iz lipnja

Naime, sredinom lipnja, uz posredovanje čelnika Europskog vijeća Charlesa Michela, čelnici 12 političkih stranaka iz BiH podržali su sporazum u kojemu su nabrojane obveze koje trebaju provesti.

“Ovo je veliki signal prema nama susjednoj zemlji, i možemo slobodno reći zahvaljujući zagovoru Hrvatske”, rekao je Plenković iz Bruxellesa. Objasnio je kako će Europska komisija izvještaj o napretku po pitanju provedbe ključnih prioriteta u BiH dati u listopadu. Na pitanje novinara o najranijem roku za dobivanje kandidatskog statusa za BiH, kazao je da “teško prije prosinca”. Kazao je da su među najvažnijim reformama koje BiH treba provesti ustavna i izborna reforma.

“Dakle, šest i pol godina BiH čeka status kandidata, danas smo je objeručke gurnuli korak naprijed prema tome”, poručio je Plenković.