Plenković u prvom intervjuu nakon premoćne pobjede na izborima otkrio koji će mu biti prvi potezi

Ispričao je kako su jučer slavili uz mineralnu i običnu vodu

ZADNJA IZMJENA: srp 6, 2020
Foto: Screenshot/HRT

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković gostovao je u večerašnjem Dnevniku HRT-a. Priznao je kako je slavlje nakon jučerašnje uvjerljive pobjede na parlamentarnim izborima bilo kratko, te da nemaju puno vremena. “Ima puno ljudi koji traže od Vlade i Sabora da djeluje”, rekao je Plenković. Priznao je također da su na jučerašnjem slavlju bili disciplinirani, uz mineralnu i običnu vodu.

Plenković je ranije danas rekao kako ima potpise 76 zastupnika za parlamentarnu većinu, te u Dnevniku ponovio da su dobili načelnu potporu zastupnika manjina, Reformista i HNS-a, no da još uvijek nije bilo razgovora o sastavu Vlade u smislu kadrova i resora. Današnju najavu kako će smanjivati broj ministarstava, još jednom je ponovio i u HRT-ovom Dnevniku.

Žele funkcionalniji sustav

“To smo jasno kazali u našem programu Sigurna Hrvatska. Vodimo konzultacije o tome kako da prilagodimo na najfunkcionalniji, najučinkovitiji način buduće resore, ali dopustit ćete nam još par dana da se oko toga unutar sebe konzultiramo”, opisao je Plenković.

Uz smanjenje broja ministarstava, jedan od prvih poteza bio bi mu i smanjenje poreza na dohodak, poreza na dobit i PDV-a na svu hranu. Ponovno je istaknuo da je jučerašnji rezultat povijesni za HDZ, budući da su pobijedili u devet od 11 izbornih jedinica, a u druge dvije su bili drugi, što je također povijesni rezultat.

Traži formulu za sanaciju Zagreba

Kao razlog nadmoćne pobjede Plenković navodi nekoliko elemenata. No, kaže da je i većina birača bila svjesna postignuća u prošlom teškom i izazovnom mandatu. “Siguran sam da je bilo i grešaka, ali smo unatoč tome radili sve što smo najbolje umjeli i znali za interes Hrvatske. Rezultati su bili tu”, zaključio je.

Rekao je kako su dobili 23 mandata u četiri zagrebačke jedinice, što je isto kao i 2016. godine, no da su ovaj put pobijedili lijevu koaliciju u baš svim jedinicama. Dotaknuo se i teme obnove Zagreba od potresa, pa je rekao kako će nastojati pronaći formulu koja će sustavno obnavljati i protupotresno ojačavati brojne zgrade koje su stradale.

Na kraju, poručio je građanima da budu i dalje odgovorni kada je u pitanju epidemija koronavirusa. “HDD – higijena, dezinfekcija i distanciranje. To su tri elementa koja će najbolje spriječiti širenje zaraze”, rekao je, te posebno pozvao mlade da se drže HDD-a.

Ivan Luzar
Telegram autor
1820 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program