Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Plenković: 'Do 1. travnja neće rasti cijene energenata, razgovaramo i o smanjenju PDV-a na plin'

Sjednicu Vlade pratimo uživo

Danas se od 12 sati održava sjednica Vlade na čijem dnevnom redu su, već uobičajeno, informacije o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj i sanaciji područja pogođenih potresom. Osim toga, na dnevnom redu je i nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu rada te nacrti još sedam zakona.

Na početku sjednice se uvodno obratio premijer Andrej Plenković. Podsjetio je na posjete u Splitsko-dalmatinskoj županiji skupa s ministrima, posjetu Pelješkom mostu i sastanak s Bakirom Izetbegovićem. “Razgovarali smo o situaciji u BiH, pripremi sjednice Vlade i Vijeća ministara BiH, o izmjenama Izbornoga zakona i osiguravanju ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda”, rekao je.

“To smo naravno raspravili u svjetlu događanja u Banjoj Luci. Vrlo jasno sam stavio do znanja da smo protiv separatističkih i secesionističkih tendencija u BiH te želimo s njom surađivati kao s državom koja dobro funkcionira i u kojoj su Hrvati ravnopravni s ostalim narodima”, rekao je.

O rastu cijena energenata: ‘Razgovaramo i o smanjenju PDV-a za plin’

Potom se okrenuo rastu cijena energenata. “To je globalna tema, prisutna u Europi zadnjih mjeseci, svijet i EU su pogođene rastom cijena. Prosječan rast struje u EU je bio 27 posto, plina 40 posto. Hrvatska je tu iznimka, nama se to nije dogodilo. Poduzeli smo mjere gdje smo bili ograničili cijenu goriva i druge mehanizme kako porast cijena ne bi doživio refleksiju u kućanstvima”, rekao je.

“Do kraja sezone grijanja neće rasti cijene struje i plina. Tržište nije povoljno, održavamo sastanke na ovu temu, gledamo koje mjere ćemo poduzimati. Može biti i zakonskih izmjena kako bi prevenirali drastične cjenovne skokove. Predstavit ćemo mjere, koristiti sve alate, razgovaramo i o smanjenju stope PDV-a za plin. To je jedna opcija. Vlada o ovome vodi računa. Vodit ćemo brigu o cijeni energenata da se globalni rast cijene energenata ne reflektira negativno na standard građana”, kazao je.

O stanju s koronavirusom: ‘Čini se da omikron izaziva blaže simptome’

Govoreći o stanju s koronavirusom rekao je da se situacija ne smiruje i da se omikron širi sve brže. “WHO je prognozirao da bi u sljedeća dva mjeseca omikron mogao zaraziti pola EU stanovništva. Iako je zarazniji čini se da ipak izaziva blaže simptome. Međutim, smrtnost od virusa i dalje ostaje visoka osobito tamo gdje se brzo širi, a procijepljenost nije dovoljna”, rekao je.

Iznio je podatke o ovom tjednu. “Imamo više od 48.600 slučajeva zaraze, to je najviše do sada, duplo više nego prije dva tjedna. Danas je broj preminulih od ili s covidom premašio 13.000. To je važno u svjetlu činjenice da se dnevni ritam cijepljenja usporava”, dodao je. Ispričao je da od lipnja imamo sporost u cijepljenju što je, ocijenio je, štetno za građane.

Pozvao je još jednom građane da se cijepe, a već cijepljene da uzmu booster dozu i pridržavaju se mjera. “Samo tom kombinacijom možemo doći u situaciju da budemo bolje zaštićeni”, rekao je.

“Pred usvajanjem je paket reforme sustava socijalne skrbi na kojoj radimo nekoliko mjeseci. Danas je drugo čitanje paketa od sedam zakona. Cilj nam je učinkovit sustav socijalne skrbi”, dodao je.

Beroš: Područje s najmanje cijepljenih bilježi najviše hospitalizacije

Ministar Vili Beroš iznio je na sjednici Vlade podatke o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj. “Danas imamo 9157 novih slučajeva, udio zaraženih među testiranima je 46,28 posto. Prema zadnjim podacima na bolničkom liječenju je 1755 osoba, to je 67 manje nego jučer. Na respiratoru su četiri manje pacijenta nego jučer, njih 215”, rekao je. Dodao je da je to s obzirom na omikron dobro, ali i da je statistika neumoljiva.

“Područje s najmanje cijepljenih bilježi najviše hospitalizacija. KBC Split ima najveće opterećenje kapaciteta, još su reducirali hladni pogon. Na lokaciji Križine je još jedan dio postao covid odjel. Najveći problem je manjak medicinskih sestara i tehničara. Zato je 18 medicinskih sestara iz drugih ustanova počelo s radom tamo 10. siječnja”, rekao je.

“Pogoršano je stanje i u OB Zadar kojemu su posuđena tri respiratora. Najviše pacijenata imaju KBC Zagreb, Split i Rijeka”, ispričao je. Govoreći o cijepljenju, rekao je da je booster dobilo 642.406 osoba. Kazao je da posebno žalosti što je od usporavanja dnevnog ritma cijepljenja preminulo 5000 sugrađana. “Najveći broj njih bi danas bio među nama da su se zaštitili cijepljenjem”, rekao je.

‘U državnim i javnim ustanovama smo detektirali 23.697 pozitivnih’

Patronažne sestre i dalje kontaktiraju pacijente. Beroš je iznio podatak da su zadnjeg tjedna kontaktirale 1611 osoba od kojih su 643 pristale na cijepljenje. “Nastavljamo s naporima da se što veći broj cijepljenih i necijepljenih u potpunosti cijepi”, rekao je. Iznio je podatke i o uvođenju covid potvrda u javne i državne ustanove. “Od tada je registrirano 23.697 pozitivnih od 1.217.913 obrađenih testova. U zadnja 24 sata smo zabilježili najveći udio pozitivnih testova”, rekao je.

Ispričao je i da raste broj testiranja te kako je HZJZ donio preporuke o promjeni modaliteta testiranja. “Širimo kapacitete za testiranje gdje je jedino moguće, u zdravstvenom sustavu. Prioritet nam je što ranija detekcija izolacija”, kazao je.

‘Grad veličine Karlovca je obolio od koronavirusa’

Zaključio je kako se u Hrvatskoj preklapaju četvrti i peti val te da će sljedećih dana biti najopterećenije bolnice u kojima je cijepljenost najmanja. “Epidemiološka situacija je uvelike rezultat blagdanskih okupljanja bez pridržavanja mjera. U Hrvatskoj je trenutno grad veličine Karlovca obolio od covida. Kada pridodamo preko 22.000 sugrađana u samoizolaciji grad veličine Zadra je suspendiran u svakodnevnim aktivnostima”, kazao je Beroš.

“Epidemiolozi doista očekuju da će omikron zaraziti najveći dio stanovništva, i cijepljene i necijepljene. Ali kod cijepljenih će izazvati samo blage simptome dok će kod necijepljenih uzrokovati teške oblike bolesti pa i smrtni ishod”, zaključio je Beroš.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu