Plenković uvjerava da je situacija pod kontrolom: ‘Nastojat ćemo izbjeći lockdown’

Ravnatelj HZJZ-a pak ističe da se za sada neće uvoditi policijski sat

ZADNJA IZMJENA: lis 28, 2020
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, predsjednik te stranke i premijer Andrej Plenković obratio se medijima te pritom izjavio kako će se nastojati izbjeći zatvaranje i restriktivne mjere kakve su donesene na proljeće.

“Brojevi u mnogim drugim državama EU su puno gori nego u Hrvatskoj. Situacija je pod kontrolom, pratimo na dnevnoj bazi, rade se projekcije. Mislim da smo više puta komunicirali da ćemo utakmicu između zaštite zdravlja i održavanja gospodarske aktivnosti morati voditi dok se ne verificira jedno od istraživanja cjepiva koje mi se u ovom trenutku čini jedinim pouzdanim načinom zaustavljanja širenja epidemije”, rekao je Plenković.

Dotad će, kaže Plenković, pooštravati mjere i nastojati izbjeći zatvaranje i restriktivne mjere kakve smo imali na proljeće.

Na raspolaganju je i policijski sat

Gostujući u Dnevniku N1 televizije ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je kako im je na raspolaganju policijski sat, ali da ga trenutačno neće uvoditi. Kazao je i kako nije siguran da je 450 zaraženih na 100.000 stanovnika granica za policijski sat.

“Mi smo tek donijeli mjere, od jučer vrijede. Mi efekt mjera još ne možemo vidjeti, tek su jedan dan. Očekujemo da će imati efekt. Nama skaču brojke preko 2000 pa padnu ispod 1000. Kad su velike brojke, svaki peak donosi veliku brojku. Nadamo se da će dati efekt i da će se krivulja početi izravnavati. To govore neki modeli i naši matematičari. Imamo dvostruki rast u odnosu na prije tjedan dana, ako gledamo tjedno to je veliki rast, ali još nije eksponencijalni”, rekao je Capak.

Izjavio je i kako bi svi epidemiolozi rado uveli još strože mjere, ali da moramo znati da si takvo što mogu priuštiti bogate zemlje. “Ovakve mjere se u ovom trenutku ne razmatraju, ali ako će brojke rasti dalje, moramo razmatrati koje ćemo mjere uvesti. Ne trebamo ni ići do Njemačke, dovoljno je vidjeti Sloveniju”, rekao je Capak za N1 dodaviši da bi brojka pozitivnih na virus uskoro mogla biti i veća.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program