Plenković uvodi vojni rok, a nije ga služio, SDP želi legalizaciju konoplje u medicinske svrhe i ostale vijesti

Izdvojili smo deset vijesti koje su obilježile ovaj četvrtak

ZADNJA IZMJENA: velj. 2, 2017
Foto: Telegram

Vlada je na putu da ponovno uvede vojni rok, no njen šef, premijer Andrej Plenković nije ga odradio. Naime, kako je Vladin Odjel za odnose s javnošću odgovorio na upit koji je poslao N1, Plenković je bio oslobođen služenja vojnog roka zbog urođene anemije. No, ni čelni čovjek Sabora Božo Petrov nije služio vojni rok i to zbog problema s vidom. Kako je objavljeno iz Ureda predsjednika Sabora.

Premijer Plenković nedavno je rekao da idejom o vojnom roku želi Oružane snage “popularizirati i učini atraktivnim mladim ljudima i novim generacijama onima koji se danas ne sjećaju vremena Domovinskog rata”. Rekao je i kako će Vlada o tom raspravljati u idućim mjesecima. 24 sata pišu kako vojni rok nisu služili niti ministri Šprlje, Stier, Ćorić i Butković, dok su vojni rok služili Zdravko Marić i Tolušić.

Milanoviću od 1. ožujka zamrznut mandat

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je predložilo Hrvatskom saboru da od 1. ožujka stavi u mirovanje zastupnički mandat Zorana Milanovića, bivšeg predsjednika SDP-a. Prilikom zasjedanja došlo je do rasprave koju je potaknuo mostovac Miroslav Šimić izjavom da će glasovati za mirovanje kako bi se “konačno riješilo parazitsko ponašanje” bivšeg predsjednika SDP-a, koji je “za trošenje novca poreznih obveznika imao potporu svoje stranke”.

Zasmetalo je to SDP-ovu Gordanu Marasu koji mu je uzvratio riječima: “Ovo je sad metkovski kliker. Što je njima dopušteno, drugima nije”, pa podsjetio na zapošljavanje kuma Bože Petrova u Hrvatskim vodama i dovođenje “mladog dečka” u Upravni odbor Narodnih novina.

Umro Predrag Matvejević

Umro je istaknuti intelektualac Predrag Matvejević. Matvejević je preminuo danas oko 14 sati u Zagrebu, u 85. godini života Informacija je potvrđena za N1 iz kruga njegovih bliskih prijatelja, a Matvejević je preminuo nakon duge i teške bolesti. Već ranije je izrazio želju da njegov posljednji ispraćaj bude u krugu najbliže obitelji.

Vlada nije prihvatila SDP-ovu interpelaciju o Ini

Na današnjoj sjednici Vlade raspravljalo se o izvješću Interpelaciji o radu Vlade i njezinom postupanju vezano uz najavljenu renacionalizaciju INA-e i privatizaciju 25 posto manje jedne dionice HEP-a. Interpelaciju je u saborsku proceduru uputilo 19 SDP-ovih zastupnika, a premijer Andrej Plenković rekao je kako se izvješće ne prihvaća. “Ne prihvaćamo teze jer ih smatramo neosnovanima”, rekao je premijer.

Dodao je da Vlada odluke donosi u skladu s pravnim, gospodarskim i političkim interesima. Podsjetio je kako je Hrvatska u srijedu zatražila poništenje arbitražne odluke u slučaju Ina-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom, utemeljenim prema pravilima Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi, između Hrvatske i MOL Grupe.

Pokrenuta peticija za zaustavljanje plagiranja

18 profesora, znanstvenika, učitelja, liječnika i studenata pokrenuli su peticiju pod nazivom Stop plagiranju u Hrvatskoj. Peticiju su pokrenuli zbog, kako su napisali, mnogih službeno utvrđenih činjenica koje pokazuju da je plagiranje raširen problem u akademskom, obrazovnom i javnom djelovanju u Hrvatskoj.

Na ovaj način stoga žele izraziti duboku zabrinutost zbog takvog stanja i zahtijevaju od Vlade i Sabora da podrže politiku nulte tolerancije na plagiranje i osobito strogo sankcioniraju sve slučajeve plagiranja koje počinu osobe na javnim funkcijama u Republici Hrvatskoj. Među potpisnicima peticije je i jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika Ivan Đikić.

Ultra ove godine od 13. do 19. srpnja

Jedan od najvećih festivala elektronske glazbe u Europi, Ultra Europe ove će se godine peti puta održati u Splitu i na okolnim otocima od 13. do 19. srpnja, uz najveća DJ imena te glazbe i publiku iz cijelog svijeta, najavili su u četvrtak organizatori uz objavu filma o lanjskoj Ultri koji promovira hrvatske destinacije.

Riječ je o filmu “Ultra Europe 2016 Aftermovie” kojeg su snimili Charly Friedrichs i njegov tim Final Kid koji gledatelje vodi na 11-minutno putovanje kroz lanjski jednotjedni festival. Film prikazuje hrvatske krajolike i prirodne ljepote, od Plitvičkih jezera do Jadranskog mora i obale te otoke Brač, Hvar i Vis, na kojima se festival također održavao, a bit će uključeni u program i ove godine.

SDP predlaže legalizaciju konoplje u medicinske svrhe

Klub zastupnika SDP-a u saborsku proceduru uputio je prijedloge zakona kojima bi se omogućio uzgoj medicinskog kanabisa u Hrvatskoj, regulirao uzgoj industrijske konoplje, te uvelo certificiranje zdravstvenih ustanova.

SDP predlaže zakonske izmjene kojima bi se industrijska konoplja mogla iskorištavati u cijelosti, a ovlaštene farmaceutske tvrtke, kao npr. Imunološki zavod, mogle bi uzgajati medicinski kanabis.

Britanska Vlada objavila strategiju za Brexit

Dan nakon glasovanja u parlamentu, britanska vlada je strategiju o Brexitu objavila u četvrtak u Bijeloj knjizi u kojoj rekapitulira već zacrtane glavne smjernice, među kojima je i napuštanje zajedničkog tržišta. Ta Bijela knjiga sa 77 stranica koju je javnost s nestrpljenjem očekivala, polazi od istih 12 točaka koje je premijerka Theresa May izložila 17. siječnja u govoru u kojemu je hvalila “neovisnu i u pravom smislu globalnu Veliku Britaniju”.

Dokument potvrđuje britansku spremnost da napusti ne samo Europsku uniju, sukladno želji koju su Britanci izrazili na referendumu 23. lipnja 2016., nego i zajedničko tržište i Sud pravde Europske unije (CJEU).

Susreli se Merkel i Erdogan

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je u četvrtak važnosti slobode medija i izražavanja u razgovoru s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, tijekom posjeta Ankari kojemu je cilj osnažiti zategnute odnose između dviju saveznica u NATO-u. Za svog prvog posjeta Ankari nakon neuspjelog puča u Turskoj u srpnju prošle godine, Merkel je rekla da je s Erdoganom razgovarala o Siriji i Iraku te da su se suglasili oko bliskije suradnje u borbi protiv terorizma.

Putin u Budimpešti kod Orbana

Ruski predsjednik Vladimir Putin popodne će posjetiti Mađarsku i premijera Viktora Orbana, svog najvećeg saveznika u zemljama EU-a. Ovo je prvi Putinov posjet nekoj članici Unije otkako je bio u Sloveniji u srpnju prošle godine. Cilj posjeta je jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja unatoč europskim sankcijama protiv Moskve. Orban se zalaže za ukidanje sankcija koje su uvedene nakon ruskog uplitanja u ukrajinsku krizu. Kremlj je priopćio da je Putinov dolazak u Budimpeštu odraz osobnog odnosa punog povjerenja između dvojice čelnika.

Dvije zemlje namjeravaju ojačati suradnju na energetskom polju. Posebno će se razgovarati o gradnji dvaju nuklearnih reaktora u elektrani Paks, nedaleko od Budimpešte. Ugovor za taj posao dobio je ruski Rosatom.

 

Tajana Vlašić
Telegram autor
3130 članaka Više o autoru