Politika & Kriminal

Plenkovićeva poruka Suverenistima: 'Mogu dovoditi koga hoće, mi ćemo euro uvesti kao što je dogovoreno'

Odbacio je održavanje referenduma o euru, poručivši kako se Hrvatska na to obvezala pristupanjem EU-u

FOTO: Screenshot N1

Nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, koji je sudjelovao na sjednici, održali su konferenciju za novinare.

Plenković je rekao kako je dominantna tema posjeta Dombrovskisovog upravo priprema Hrvatske za ulazak u europodručje, naglasivši kako je to, uz ulazak u Schengen, cilj dublje integracije Hrvatske u Europsku uniju. Naglasio je kako Hrvatsku na tom putu podržava cijela Europska komisija, Europska središnja banka i eurogrupa.

Ponovno je nabrojao dobrobiti uvođenja eura, koje je spomenuo ranije na sjednici, a zatim je komentirao one koji se tome protive. Naglasio je kako su se neki u Saboru protivili i procesu pristupanja EU-u, ali da su bili u manjini jer je taj proces imao veliki konsenzus na političkoj sceni. “Taj referendum je bio vrlo jasan, a i u Saboru je 150 zastupnika diglo ruku za to”, poručio je Plenković naglasivši da je Hrvatska time preuzela obvezu pristupanja u europodručje.

‘Mi ćemo euro usvojiti’

Premijer je jasno odbacio održavanje referenduma o euru.”Iz našeg kuta gledanja, pravno gledano, smatramo da je ta tema riješena i apsolvirana referendumom i glasovanjem u Saboru”, rekao je. Plenković je poručio kako oni koji se tome protive nisu pridonijeli pristupanju Hrvatske EU-u “koliko je crno ispod nokta”.

“Mnogi od njih nisu ni postojali kad se pristupalo EU-u i nemaju nikakav element identifikacije s tim procesom i poduzetim reformama”, rekao je premijer, pa nastavio: “Planiraju dovoditi neke aktere s europske političke scene, kao što su dovodili Faragea, koji su protiv eura. Mogu ih dovoditi. Naš stav je jasan. Hrvatska će usvojiti euro, vjerujem na vrijeme, kao što je dogovoreno, na dobrobit i korist građana i hrvatske ekonomije.”

Dombrovskis je na pitanje o inflaciji nakon uvođenja eura rekao da nije primjećena značajna inflacija kod velike većine članica EU-a. ”Nismo vidjeli da je rasla inflacija u državama koje su nedavno pristupile eurozoni, trima baltičkim državama. To je nešto što ćemo morati pratiti i naći rješenje, već razgovaramo s hrvatskim tijelima kako izbjeći previsoku inflaciju”, napomenuo je Dombrovskis.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu