Politika & Kriminal

Plenkovićevi ministri u kampanji za lokalne izbore: prešli su tisuće kilometara i podijelili stotine milijuna kuna

Na svečanim primopredajama nerijetko su bili i HDZ-ovi političari koji se upravo natječu za novi mandat

FOTO: Vjekoslav Skledar
Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

Bilo je ovo napornih tjedan dana za ministre u Vladi Andreja Plenkovića. U zadnjih sedam dana nekoliko njih proputovalo je zemlju uzduž i poprijeko, od Rijeke do Zadra, od Čakovca do Osijeka, prevalivši više tisuća kilometara. Ako su svaki put kretali iz Zagreba – što ne znamo, ali možemo pretpostaviti – u zadnjih tjedan dana prešli su, prema našim okvirnim izračunima, više od 4100 kilometara.

Za ovako živahan raspored formalan razlog su važni Vladini poslovi: ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavljao je, na primjer, u ponedjeljak u Šibeniku Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a ministrica turizma Nikolina Brnjac turistički dio tog plana u Rovinju. Ministar rada Josip Aladrović istim je poslom putovao u Gospić.

Znakovit tajming

Tajming je, međutim, zaista zgodan. U nedjelju izlazimo na lokalne izbore. A zadnji intenzivan tjedan za Plenkovićeve ministre pritom nije izuzetak. Raspored im je vrlo zgusnut barem od početka travnja. Poreč, Opuzen, Udbina, Grubišno Polje, Novi Marof, Vodice, Bednja, Sveti Petar u Šumi – da nabrojimo samo neke od destinacije koje su uspjeli posjetiti u nešto više od mjesec dana.

U ožujku je Telegram analizirao kako je premijer Plenković u pretkampanji za lokalne izbore (izbori su raspisani sredinom travnja) u samo mjesec dana obišao deset gradova i devet županija, hvaleći se postignućima svoje Vlade, milijunima ulaganja iz EU fondova i tako dalje. Isti obrazac slijede i njegovi ministri čije smo aktivnosti posljednjih tjedana rekonstruirali na temelju vijesti koje objavljuju ministarstva i Vlada.

Čime se bave

Ministri su tako bili na otvorenju kuća kulena i kobasica, hostela i multimilijunskih radova na infrastrukturnim projektima. Svečano su prisustvovali potpisivanju ugovora za gradnju kanalizacija i prometnih čvorova. Za sutra je, na primjer, iz Ministarstva rada najavljeno da će ministar Aladrović radni posjet Požeško-slavonskoj županiji početi obilaskom gradilišta jednog bazena.

Neki od ministara u županije, gradove i općine diljem zemlje nisu stizali praznih ruku. To vrijedi osobito za ministricu poljoprivrede Mariju Vučković i ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Natašu Tramišak čiji resori redovito provode natječaje za dodjelu potpora za financiranje raznih projekata.

Svečano s ugovorima

Od početka travnja ministrice ili u rjeđim slučajevima njihovi bliski suradnici uručili su dvjestotinjak ugovora o potporama iz raznih programa, poput programa ruralnog razvoja, programa održivog razvoja lokalne zajednice, programa razvoja otoka i tako dalje.

Na primjer: Ministarstvo regionalnog razvoja objavilo je 4. svibnja da je ministrica Tramišak u Dubrovniku „uručila 20 ugovora predstavnicima jedinica lokalne samouprave Dubrovačko-neretvanske županije ukupne vrijednosti 5,77 milijuna kuna te Sporazum o financiranju otočnog koordinatora”.

Ministrica Vučković je, recimo, u Biogradu na moru “uručila nove ugovore o potpori iz Programa ruralnog razvoja”, a “ukupno je riječ o 8 novih ugovora vrijednosti odobrene potpore 4,4, milijuna kuna”, izvijestili su ovog ponedjeljka iz njezina resora.

Vladina samopromocija

Prema priopćenjima koja su objavljivala ministarstva, ukupna vrijednost uručenih ugovora – bez obzira na izvor njihovog financiranja, kao i na vrstu projekta koji se financira – od početka travnja penje se na preko 260 milijuna kuna.

Ti bi ugovori bili realizirani i da nema svečanih primopredaja, na kojima su nerijetko, kao aktualni župani, gradonačelnici i načelnici, i HDZ-ovi političari koji se upravo natječju za novi mandat. Ali ovako je, usred kampanje za lokalne izbore, HDZ-ova Vlada iskoristila priliku za samopromociju u gotovo svakom kutku zemlje.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu