Plenkoviću manevar oko mirovinske reforme, čini se, neće proći. Sever mu poručuje da je vrijeme za pregovore isteklo

Krešimir Sever za Telegram kaže kako sindikati ne odustaju od referenduma

ZADNJA IZMJENA: lip 6, 2019
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Vladajuća većina na sastanku u Banskim dvorima složila se da treba krenuti u pregovore sa sindikatima kako bi se izbjegao referendum protiv rada do 67. godine, ali da istovremeno referendumsko pitanje treba poslati na procjenu Ustavnom sudu. Vijest je to koju je jutros objavio Jutarnji listi navodeći kako premijer Plenković time pokušava spasiti mirovinsku reformu, a za koju vladajući smatraju da nije u cijelosti loša.

Međutim, čini se da želja za pregovorima dolazi kasno, jer sindikati ne namjeravaju odustati od referenduma, a za najnovije poteze premijera kažu da su za njih tek – očekivani. “Ništa se tu spektakularno ne događa, nema nikakvog kopernikanskog obrata u cijeloj priči. Sve smo mi to očekivali i to da će pokušati ponovno pregovarati i da će referendumsko pitanje slati na Ustavni sud”, kazao je za Telegram predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, ističući kako oni od referenduma ne odustaju.

Ne odustaju od Pavićeve ostavke

Sever tvrdi da vremena za pregovore više nema i da je Vlada vrijeme koje je imala potrošila. “Vlada nas nije ozbiljno shvaćala. Podcijenili su i nas i građane. Nama je ogroman dio ljudi dajući potpis govorio da se nada da nećemo odustati bez obzira kako se stvari odvijale. To je za nas sad postavljeno kao imperativ”, kaže Sever navodeći kako zasad od Vlade nisu dobili nikakav poziv za pregovore, ali da će se sve sindikalne središnjice, kad ga dobiju, o njemu i očitovati.

Sever navodi kako to što nisu u GSV-u ne znači da razgovora više nema, ali oko nekih tema kao što je referendum, ističe, pregovori su završili. Dodaje kako se sindikati ipak neće vraćati u GSV pod trenutnim uvjetima, te da ne odustaju od zahtjeva za ostavkom ministra Marka Pavića.

Potpisi građana idućeg tjedna u Saboru

“Tvrdoglavo je od ove vlasti da se opiru. Vlast je u narodu i treba ga slušati. A što se tiče onih koji pitaju koliko će sve to koštati treba reći da demokracija nema cijenu. Zamislite koliko bi ovom narodu u trenutnom beznađu vrijedilo da dobije prigodu ići na referendum na kojem bi se čuo njihov glas. Vratila bi im se volja koju su izgubili”, kaže Sever.

Sindikati će potpise za referendum predati idućeg tjedna. Čekaju da se predsjednik Sabora vrati s putovanja u Zagreb i odredi datum kad će ih primiti. Ističu da su potpise pročistili i uvjereni su da ih ima daleko više no što je potrebno. Kad je riječ o Ustavnom sudu, on bi svoj pravorijek trebao dati u roku 30 dana. Pitanje je sad samo još koliko će vladajućima trebati da provjere potpise.

Zdravka Grund
Telegram autor
1587 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program