Pleter na Baniji vikendom umjesto kuhanih dijeli suhe obroke. Iz Stožera kažu da su to tražili građani

Stožera objašnjava da ljudi kuhaju u kontejnerima, dogradonačelnica Gline odgovara da ih puno nema ni vodu pa je teško kuhati

26.02.2021. Petrinja - podjela obroka u Petrinji, dio ljudi je zadovoljan hranom, dok dio nije, ponajvise kvalitetom. Photo: Edina Zuko/PIXSELL
FOTO: Edina Zuko/PIXSELL

Jučer je portal 24sata objavio kako su se na Baniju vratili kuhari volonteri koji su im rekli da je država zakazala te da Pleter ne kuha vikendom. Sada se pojavila informacija kako je Udruga Chef kuha doma zatvorila kućicu u Mošćenici između Petrinje i Siska, dok Pleter postupno prelazi na dijeljenje suhih obroka vikendima.

Index javlja kako stanovnici Banije strahuju da će se prelazak na suhe obroke prenijeti na radne dane u tjednu, te kako će nakon toga doći i do odlaska Pleterove kuhinje. Tim povodom novinari su razgovarali s dogradonačelnicom Gline Brankom Bakšić Mitić, koja je rekla kako je takav razvoj događaja ne bi iznenadio.

“Ja mislim da će to tako biti. Dosta ljudi u gradu mi kaže da ne dobivaju više hranu, a potrebna je, pogotovo muškarcima samcima. Ja sam uvijek za to da se daje hrana, neki ne mogu do štednjaka, jedva hodaju. Tamo gdje žive stariji ljudi još uvijek ima potrebe za toplim obrocima. Oni su i bolesni, ne mogu sami kuhati”, rekla je i dodala kako je zabrinuta jer puno kontejnera nije spojeno na pitku vodu pa će ljudima u njima biti teško kuhati.

Stožer kaže da su ljudi sami tako tražili

Za Index je progovorio i Mladen Pavić, glasnogovornik Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potres koji je rekao kako su mjesni odbori u dogovoru s građanima tražili da se vikendom uvedu suhi obroci.

“Mjesni odbori u dogovoru s građanima tražili su da se vikendom, kad nije tolika potreba za toplim obrocima, njihovi dostavljači malo odmore. Funkcioniramo tako već neko vrijeme u Glini, a u Kostajnici više od mjesec dana”, rekao je pa dodao da je suhi obrok izdašniji. “Tu imate konzervu, kruh, salame i čokoladu. Spremamo sad uskršnji obrok za idući vikend, bit će tu i orahnjača ili makovnjača, pinca, jaja i šunka”, kaže Pavić.

Oglasili se i iz Pletera

Pavić je rekao i kako su svi mjesni odbori tražili da se pređe na suhe obroke vikendom te kako se po primjeru Kostajnice vidjelo da su suhi obroci u redu. Dodao je i kako je broj obroka sa 10.000 do 12.000 na početku pao na 5000. “Ljudi imaju kuhinje u kućicama i broj potrebnih obroka zaista pada”, kaže Pavić i tako objašnjava pad interesa za Pleterovom hranom.

Iz Pletera su pak poručili kako oni sve rade u skladu s odlukama Stožera na osnovu narudžbi. “Na osnovu prošlog vikenda, 20. i 21.3.2021., pripremljeni su i dostavljeni paketi zapakirane hrane sljedećeg sadržaja: gotovo jelo u konzervi (400 g), voćni sok, desert (keksi ili čokoladica i sl.), voće i kruh”, poručili su iz Pletera.