Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Pljušte reakcije zbog napada na novinara, HND: 'Tražimo hitnu istragu'; glasnogovornik Vlade: 'Kukavičluk i divljaštvo'

Reagirala je i ministrica kulture

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske najoštrije osuđuju današnji fizički napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića dok je izvještavao sa skupa protivnika epidemioloških mjera i COVID-potvrda u Zagrebu. Prema iskazu kolege Latkovića, dvije nepoznate osobe napale su ga kukavički s leđa te ga dvaput ošamarile, a treća ga je laktom udarila u rebra.

​Također, meta​ verbalnih napada​ ​bile su danas i novinarske ekipe Nove TV ​i​ HTV-a​, dok je novinarki Al Jazeere Nikolini Zavišić skupina prosvjednika uzela mikrofon usred javljanja uživo.​
Na prosvjedu koji je, prema riječima organizatora, dio borbe za slobodu našim je kolegicama i kolegama uskraćeno pravo da slobodno rade i izvještavaju u interesu javnosti.

HND od policije traži traži hitnu istragu

HND i SNH pružaju punu podršku kolegi Latkoviću i svim novinarkama i novinarima, snimateljima, radijskim i televizijskim tehničarima te fotoreporterima, koji su gotovo svakodnevno izloženi napadima protivnika korona-mjera. Od policije stoga očekujemo hitnu istragu i pronalazak počinitelja napada na kolegu, od pravosudnih institucija njihovo kažnjavanje, a od Vlade njihovu nedvosmislenu osudu.

HND i SNH još jednom upozoravaju na neizdrživu atmosferu u društvu u kojoj su novinari sve češća meta bilo verbalnih bilo fizičkih napada. Novinarstvo je javno dobro i nitko nema pravo fizički napadati i vrijeđati ljude koji samo rade svoj posao.

Glasnogovornik Vlade: Kukavičluk i divljaštvo

Glasnogovornik Vlade Marko Milić na Twitteru je oštro osudio fizički napad na reportera RTL-a Gorana Latkovića tijekom subotnjeg prosvjeda protiv covid potvrda, nazvavši ponašanje prosvjednika “kukavičlukom i divljaštvom”, a osudi se pridružilo i Ministarstvo kulture.

“Kakvo divljaštvo i kukavičluk prosvjednika koji su napali s leđa novinara Gorana Latkovića dok je izvještavao za RTL”, napisao je Milić na Twitteru. “Tzv. borci za slobodu ugrožavaju slobodu i prava većine odgovornih u društvu! I to na dan kad imamo 65 umrlih od covida-19. A danas otkrivaju i svoj politički predznak”, stoji u njegovoj objavi.

Glasnogovornik Vlade Milić uz objavu je stavio i screenshotove portala s naslovima “Izudarali reportera RTL-a” te “Gotov veliki prosvjed u Zagrebu: Na trgu tisuće ljudi, došli Bulj, Hasanbegović, Raspudić…”.

Ministrica: Najoštrije osuđujem napad na novinara

Objavom na Twitteru reagirala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. “Najoštrije osuđujem napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića koji je fizički napadnut danas popodne dok je izvještavao s prosvjeda organiziranog danas u Zagrebu”, napisala je ministrica.

Ured predsjednika: Prosvjed ne može postati pravo na nasilje

Iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića poručili su kako pravo na prosvjed ne može postati pravo na nasilje osudivši subotnje napade na novinare koji su izvještavali s prosvjeda protiv covid potvrda.

“Fizički i verbalni napadi na novinare koji obavljaju svoj posao nisu prihvatljivi i osuđujemo ih. Pravo na prosvjed ni u kom slučaju ne može postati pravo na nasilje”, objavio je Ured predsjednika RH večeras na Twitteru.