Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Pobjeda Orbana i Putina? EU razmatra izbacivanje embarga na naftu iz novog paketa sankcija

Navodno žele izdvojiti embargo od ostatka sankcija dok ne nađu rješenje s Mađarskom

Russian President Vladimir Putin (R) and Hungarian Prime Minister Viktor Orban attend a joint press conference following their meeting at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow, on February 17, 2016. AFP PHOTO / POOL / MAXIM SHIPENKOV (Photo by MAXIM SHIPENKOV / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Viktor Orban ne odustaje od blokade europskog embarga na rusku naftu, pa diplomati EU-a razmatraju mogućnost da mu popuste i izbaciti tu mjeru iz najnovijeg paketa sankcija, bar dok ne postignu kompromis s mađarskim premijerom, doznaje Politico. No, odgoda uvođenja embarga na rusku naftu, koji bi značajno ograničio mogućnosti Vladimiru Putinu da financira rat u Ukrajini, bio bi veliki poraz EU-a.

Za uvođenje zabrane uvoza ruske nafte potrebna je suglasnost svih 27 zemalja članica, a Budimpešta to odbija tvrdeći da će embargo “uništiti mađarsko gospodarstvo”. Europski diplomati stoga navodno razmišljaju kako bi zasad mogli uvesti ostale sankcije iz šestog paketa, koje podržavaju sve članice, a embargo nakon što pronađu rješenje koje je Orbanu i Mađarskoj prihvatljivo.

U prijedlogu zabrane uvoza ruske nafte, čije je uvođenje planirano postupno – za sirovu naftu u roku od šest mjeseci, a za naftne prerađevine do kraja godine – Komisija je predvidjela izuzeća za zemlje bez pristupa moru, a koje su iznimno ovisne o ruskoj sirovoj nafti, poput Mađarske i Slovačke, zbog čega je i Orban nedavno zavapio za “oduzetim mađarskim morem”. No, Budimpešta je ta izuzeća ocijenila nedovoljnima poručivši da im treba više vremena da prekinu ovisnost o ruskoj nafti, ali i više sredstava kako bi izgradili infrastrukturu za alternativne izvore energije.

‘Loš signal’

“Frustrirajuće je da ne možemo provesti ono oko čega smo se dogovorili. Pa zašto ne bi to proveli ovako, da budemo pragmatični i onda kasnije nastavimo s raspravom o energentima”, kazao je jedan europski diplomat Politicu, ali je naglasio kako bi odvajanje embarga na naftu od ostatka sankcija poslalo “loš signal” i da bi se druge zemlje mogle tome usprotiviti.

Drugi europski diplomat pak smatra da je bolje uvesti ostatak sankcija što je prije moguće pa se zatim vratiti raspravi o embargu na naftu. “Bilo bi bolje i da se dogovorimo oko 90 posto predložene zabrane uvoza nafte nego oko ničega”, rekao je. Upravo je to jedna od ideja koju diplomati razmatraju – izdvojiti dijelove embarga na naftu kojima se protivi Mađarska od ostatka plana. Orbanova vlada je naime predložila da se iz zabrane uvoza isključi uvoz kroz naftovode te da se embargo odnosi samo na naftu koja se dostavlja drugim putevima.

Međutim, razdvajanje embarga bi bio veliki udarac na kredibilnost EU-a pogotovo nakon što su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i ostali europski čelnici isticali koliko je važno sankcionirati Putinovu naftnu industriju. Ostatak sankcija u predloženom paketu su usmjerene protiv najveće ruske banke Sberbank te proruske propagande, savjetnika, PR stručnjaka, ali središnji dio paketa, kako ga je predstavila šefica EK-a uvijek je bio embargo na naftu, zaključuje Politico.