Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Pobuna Rumunja koji rade na remontu rafinerije u Rijeci. Angažirala ih firma na rubu propasti, ostali bez plaća

Austrijska tvrtka prestala im je isplaćivati zarađeni novac. Pripremaju prosvjed

U riječkoj rafineriji u tijeku su radovi na modernizaciji koji će trajati do travnja iduće godine, a među podizvođačima na projektu su radnici iz Rumunjske koji su prestali dobivati plaću, piše Novi list.

Naime, zbog financijskih poteškoća jednog od glavnih podizvođača, tvrtke Christof Industries Global Gmbh iz Austrije, posljedice snosi i njihova tvrtka kćer iz Rumunjske, JCR Christof. Upravo je ta tvrtka angažirala radnike putem rumunjske agencije za zapošljavanje iz Bukurešta, IGW Proiecte International Srl.

Agencija za zapošljavanje je svom naručitelju ustupila preko 50 kvalificiranih radnika te je stoga, kao njihov poslodavac, dužna isplaćivati im plaću, neovisno o tome dobiva li agencija novac za ustupljene radnike. Zbog svega navedenog, radnici iz Rumunjske će u ponedjeljak u 8.30 sati održati miran prosvjed pred ulazom 2 Rafinerije Urinj.

‘Radnici su u očajnoj situaciji’

Inače, nositelj projekta je trgovačko društvo KT – Kinetics Technoloogy sa sjedištem u Italiji, dok je Ina investitor.

“Ustupljeni radnici su svi rumunjski državljani, čije obitelji se nalaze u Rumunjskoj i ovise o njihovim primanjima, što ih je dovelo do očajne situacije te žele izaći u javnost, s nadom da INA d.d. kao investitor, a i KT – Kinetics Technoloogy po principu tzv. ‘chain liabilty’ preuzmu odgovornost za svojeg podizvođača, a posljedično i njegove obveze”, kazao je odvjetnik Marko Hrstić koji zastupa rumunjsku agenciju za zapošljavanje.

Napomenuo je da ustupljeni radnici, unatoč svemu, cijelo vrijeme odrađuju poslove za naručitelja sa sjedištem u Austriji. To praktično znači da agencija za zapošljavanje iz Rumunjske financira projekt od državnog interesa čiji je Ina investitor, dodao je odvjetnik.

Oglasila se i Ina

Spomenuta agencija IGW Proiecte International Srl iz Bukurešta uspjela je djelomično namiriti potraživanja radnika iz vlastitih sredstava, unatoč tome što mu naručitelj, tvrtka Christof, nije isplatio naknade za ustup radnika, što je u konačnici dovelo agenciju do ruba bankrota, kazao je odvjetnik Hrstić.

O najavi prosvjeda radnika iz Rumunjske oglasila se Ina. “Povodom najave prosvjeda radnika tvrtke IGW, podizvoditelja tvrtke Christof koja je, pak, podizvođač glavnog izvoditelja radova na projektu talijanskog KT-a, želimo vas obavijestiti da INA ni na koji način nije odgovorna za rješavanje njihovih problema”, poručili su.

“Napominjemo da INA kao odgovoran investitor uredno ispunjava sve svoje financijske obaveze prema glavnom izvođaču radova te očekuje da se novonastala situacija riješi u što je moguće kraćem roku”, dodali su iz Ine, piše Novi list.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više