Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Počela druga faza popisa, na teren izlazi 8000 popisivača. Što ako niste doma kada dođu?

Popis stanovništva licem u lice trajat će sve do 17. listopada

01.04.2011., Zagreb - Prvi je dan popisa stanovnistva Republike Hrvatske.Popisivac Neven Ciganovic popis stanovnistva odradit ce u Ivanic Gradu.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon što su se građani tijekom dva tjedna popisivali sami, online putem, danas na teren izlazi gotovo 8.000 popisivača koji će popisati sve one kojima ne odgovara novouvedeni način samopopisivanja. Popisivači će tako danas krenuti od vrata do vrata i sve do 17. listopada popisivati građane, kućanstva i stanove.

Kako je ranije najavljeno, imat će majice i maske s obilježjima Popisa 2021., nosit će akreditacije i prijenosna računala te će posjedovati i EU digitalne potvrde. Oni koji su se već popisali popisivačima će trebati pokazati potvrdu, odnosno kontrolnu šifru koju su dobili završivši samopotpisivanje.

Što ako nikoga nema kod kuće?

Ako se dogodi da popisivač nikoga ne zatekne u kućanstvu koje treba obraditi, ostavit će poruku u kojoj će navesti kamo se osobe koje tamo stanuju mogu javiti. Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković predložila je kako bi građani koji često izbivaju iz svojih domova, a samopopisali su se, mogli pomoći popisivačima:

“Popisivač će više puta izlaziti na teren. Bilo bi dobro ukoliko nema nikog u stanu da šifru ili preda susjedu ili je može staviti na vrata, jer nju nitko ne može zloupotrijebiti. Popisivač će ostaviti obavijest gdje je bio i kontakt na koji ga se može obavijestiti o šifri ili terminu popisivanja”, kazala je Brković za Večernji list.

Do jučer se popisalo milijun i 326 tisuća ljudi

Hina je jučer objavila kako se do 15 sati digitalnim elektroničkim putem popisalo milijun i 326 tisuća građana. Najveći dio njih, 403.183 građana popisao se u Zagrebu. Nakon glavnog grada najviše se građana popisalo u Splitsko-dalmatinskoj županiji i u Primorsko-goranskoj.

Sinoć, nekoliko sati prije ponoći, kada je istekao rok za prvu fazu popisa, pristup stranici na kojoj su se građani mogli sami popisati bio je otežan. Stranica je bila nedostupna od oko 20 sati, dok je besplatni info telefon za korisničku podršku bio zauzet. Od 21 sat stranici se ipak moglo pristupiti, no sporo se učitavala te je povremeno padala.

Detaljnije informacije o dosadašnjem popisu bit će objavljene danas, najavili su iz Državnog zavoda za statistiku.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više