Politika & Kriminal

Premijer najavio da nove mjere kreću u subotu i vrijede do 21.12.

Nove mjere bit će objavljene nakon sjednice, oko 14 sati

U 12 sati u zgradi Nacionalne sveučilišne knjižnice počela je 24. sjednica Vlade RH. Na dnevnom redu je 30 točaka, ali javnost najviše zanimaju nove mjere za sprječavanje širenja koronavirusa. Mjere bi trebale biti raspravljene na Vladi, nakon čega će ih premijer Andrej Plenković predstaviti javnosti na konferenciji za medije oko 14 sati.

Očekuje se drastično ograničavanje rada ugostiteljskih objekata ili njihovo potpuno zatvaranje. Posljednje informacije kažu da će škole ostati otvorene, ali još nije isključena mogućnost da se dio nastave održava online. Nagađalo se i o mogućnosti zatvaranja kina, muzeja, galerija i kazališta te kladionica i crkvi.

Mjere vrijede do 21. prosinca

Na početku sjednice ministrima se obratio premijer. “U 14 sati ćemo imati predstavljanje paketa novih mjera protiv koronavirusa. Paket se nadovezuje na mjere usvojene prije nekoliko tjedana, pa i na ove zadnje mjere. O tome ćemo detaljnije u 14 sati, a važno je znati da ove mjere imaju konkretnu epidemiološku podlogu. Testiranjima ćemo nastojati utvrditi trendove zaraze i pripremiti se za distribuciju cjepiva kada ono dođe u Hrvatsku”, kazao je Plenković na početku.

“Ministri iz ekonomskih resora rade na mjerama za očuvanje radnih mjesta. Mjere bi stupile na snagu u subotu i trajale do 21. prosinca. Nastojimo uoči Božića omogućiti učinkovitiju borbu protiv koronavirusa”, dodao je premijer. Potom je riječ predao državnom tajniku Tomislavu Dulibiću kako bi izvijestio o razvoju situacije s koronavirusom.

Studenti pomažu u praćenju kontakata

“Zasad smo po pitanju zdravstvenih kapaciteta u stabilnoj situaciji. Najveći izazovi su na sjeveru zemlje, no uspješno pronalazimo rješenja i za njih”, rekao je Dulibić. Državni tajnik istaknuo je kako je u Međimurskoj županiji mobiliziran hotel Park u Čakovcu kao tercijarni centar za prijem bolesnika s koronavirusom. Trenutno se odlučuje o rasporedima zdravstvenih radnika.

Uz to, Dulibić je izvijestio da je HZJZ pokrenuo sa zagrebačkim Medicinskim fakultetom pozivni centar u kojemu studenti medicine volonteri pomažu u praćenju kontakata, gdje dnevno volontira 40 studenata. Pozivni centar zasad pokriva potrebe Krapinsko-zagorske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županija.

Izdano 19 prekršajnih i četiri kaznene prijave

Državni tajnik Dulibić je riječ prepustio ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću. “U proteklih tjedan dana Stožer je donio dvije odluke na nacionalnoj razini i osam na razini županija. Županije s lošijom epidemiološkom slikom predlagale su oštrije epidemiološke mjere koje se odnose na njihovo područje ili na područje pojedinih gradova i općina”, kazao je ministar i nastavio:

“O tome smo razgovarali jučer na sastanku sa svim hrvatskim županima gdje smo razmijenili mišljenja i predstavili smjer kojim se ide s novim mjerama. Cilj je da se građane dodatno potakne na što manje kontakata, pogotovo druženja kako bi se smanjio broj zaraza, a time i pritisaka na bolnički sustav”, rekao je.

„Inspektori državnog inspektorata i civilne zaštite te policijski službenici proveli su 2801 nadzor i izdali 19 prekršajnih prijava zbog kršenja mjera. Izdali su i četiri kaznene prijave protiv osoba koje su pridonijele širenju i prenošenju zaraze”, nastavio je ministar. “Oprema se redovito izdaje lokalnim stožerima i medicinskim ustanovama. U ovom trenutku je 12,1 milijun različitih artikala zaštitne opreme na skladištima civilne zaštite i ona se redovito zanavlja”, dodao je.

Nakon Božinovićevog izvješća Vlada je nastavila s redovnim poslovima prema točkama dnevnog reda.

Nastavite čitati