Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Konačno: Ratko Mladić pravomoćno osuđen na doživotni zatvor

Izrečena je pravomoćna presuda Mladiću u Haagu

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pravomoćno je proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid, i osuđen na kaznu doživotnog zatvora, odluka je žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) objavljena u utorak u sjedištu tog suda u Den Haagu.

“Žalbeno vijeće potvrđuje kaznu doživotnog zatvora i odlučuje da se kazna izvrši odmah”, kazala je predsjednica sudskog vijeća Prisca Matimba Nyambe iznoseći sažetak presude.

Pravomoćnom presudom okončan je pravosudni proces započet još u srpnju 1995. godine kada je tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podignulo prvu optužnicu protiv Mladića.

Ona je nakon toga tri puta preinačena kako bi ga se kaznilo i za genocid počinjen u Srebrenici ali i kako bi se suđenje ubrzalo tako što se sud koncentrirao samo na najteže zločine koje je počinio osobno ili ih je zapovjedio.


U nastavku smo pratili tijek izricanja presude:


16:35 I u prijenosu sada konačno čujemo da Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, potvrđuje kaznu Ratku Mladiću. Odlučeno je da ide odmah u pritvor i da mu odmah kreće kazna.


16:30 Odbačena je i žalba Tužiteljstva, koje je pokušalo dokazati da su masovna ubojstva grupa muslimana i Hrvata u općinama Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most te Vlasenica bila dovoljna za kvalifikaciju genocida. Takvu prijetnju po mogućnost njihovog opstanka kao zajednice – Žalbeno vijeće nije utvrdilo.


16:25 Presuda je, prema informacijama iz Haaga koje prenosi portal detektor.ba, identična prvostupanjskoj – Mladić je dobio jedinstvenu kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, zločine u općinama, teroriziranje u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, dok je oslobođen za genocid 1992. godine.


16:20 Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, odbija žalbu Ratka Mladića po svim točkama.


16:15Među novinare u Haagu upravo je procurila informacija da je Mladiću potvrđena presuda za ratne zločine u BiH te mu je potvrđena kazna doživotnog zatvora. To im je prenio Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida iz BiH. On je početak izricanja presude mogao pratiti u realnom vremenu dok su novinari i javnost pratili s odgodom te bez pristupa samoj sudnici.


16:15 Žalbeno vijeće čita odluke oko presude Mladiću zbog UZP-a u vezi sa zarobljavanjem pripadnika UN-a. I ovdje redom odbijaju žalbe Mladićeve obrane. “Mladićeva obrana nije dokazala zašto bi se UN-ovi vojnici tretirali kao ratni zarobljenici”, ističu.


16:10 Žalbeno vijeće odbija i Mladićevu tvrdnju da nisu uzeti u obzir dokazi da nije bio u Srebrenici i još neke dokaze da nije odgovoran za Srebrenicu. “Mladić je imao izravnu vezu sa svojim podređenima i bio je na sastancima u Potočarima i zapovijedao im je”, zaključuju.


16:05 Zatim se čita odluka Žalbenog vijeća o Srebrenici. Zaključeno je kako je genocid bio dodatan cilj UZP-a u vezi sa Srebrenicom i da je Mladić sudjelovao u zajedničkom zločinačkom planu da se počini prisilno preseljenje, genocid i ubojstvo. “Žalbeno vijeće smatra neuvjerljivim Mladićevu tvrdnju da je on želio preseliti muslimane iz humanitarnih razloga. Premještanje je bilo protuzakonito i prisilno. Čita se i odluka o genocidu. Također mu je odbijena žalba.


16:00 Sutkinja je čitala odluke Žalbenog vijeća o dijelu presude protiv Mladića koji se tiče kampanje terora, snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva. I ovdje mu redom odbacuju žalbe.


15:56 Sutkinja kaže da Mladićeva obrana nije uspjela dokazati da je žalbeno vijeće pogriješilo prilikom ocjenjivanja dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući, a odnose se na njegovo sudjelovanje u UZP-u. Nabraja sve žalbe koje su mu odbijene.


15:53 Sutkinja čita dijelove žalbe u kojem je obrana Ratka Mladića navela da su mu povrijeđena prava prilikom prvostupanjskog postupka.


15:50 Sutkinja je pitala Mladića može li pratiti izricanje. Odgovara da može. I dalje obrazlaže: “Mladić je odgovoran za četiri udružena zločinačka pothvata. Prvi je Sveobuhvatni UZP (udruženi zločinački pothvat) imao za cilj trajno uklanjanje muslimana i Hrvata. Drugo je za cilj je imao širenje terora, kampanja snajperskog djelovanja i granatiranja, treće UZP u vezi sa Srebrenicom za cilj je imao uklanjanje bosanskih muslimana, četvrto UZP u vezi s uzimanjem talaca za cilj je imao zarobljavanje pripadnika UN-a i njihovo zatočavanje na strateškim lokacijama kako bi se spriječili zračni napadi NATO-a na ciljeve bosanskih Srba”, govori sutkinja. “Mladić je osuđen na doživotnu kaznu, a sada se žalio i traži ponavljanje prvostupanjskog postupka ili umanjenje kazne”, dodaje.


15:45 “Žalbeno vijeće izriče drugostupanjsku presudu protiv Ratka Mladića. Odluku žalbenog vijeća ću pročitati u cijelosti”, govori predsjedavajuća sutkinja koja je zatim iznijela sažetak presude Žalbenog vijeća. “Ratko Mladić bio je pripadnik JNA i obavljao je razne vojničke dužnosti. Dana 12. svibnja 1992. skupština bosanskih Srba imenovala ga je za zapovjednika glavnog štaba vojske RS-a i on je na tom položaju ostao do 8. studenog 1996.”, govori.


15:40 Nastavlja se prijenos, ali još uz smetnje. U sudnici se, od Sudskog vijeća, nalazi samo jedna sutkinja, dok se predsjedavajuća Prisca Matimba Nyambe javlja putem videoveze. “Prije nego što dam riječ branitelju gospodina Mladića napominjem da subranitelj iz zdravstvenih razloga nije u mogućnosti danas pristustvovati zasjedanju. Na zahtjev obrane, žalbeno vijeće je odobrilo pravnoj savjetnici obrane da prisustvuje izricanju presude”, dodala je.


15:30 Novinari su obaviješteni da postoje tehnički problemi s prijenosom.


15:00 Pred zgradom suda maloprije se dogodio manji incident. Klix.ba piše kako je nepoznati muškarac donio transparent kojim poručuje da je to “sud nepravde” i da podržava Mladića. Mladić je doveden u sudnicu. AFP javlja da ismijava prisutne.

Osuđen u studenom 2017.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao je u studenome 2017. Mladiću, ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba, kaznu doživotnog zatvora nakon što ga je proglasio krivim za ratne zločine tijekom rata u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici. Na tu su se presudu žalili tužiteljstvo i obrana.

Tužiteljstvo je tražilo od drugostupanjskog vijeća da Mladića proglasi krivim i za genocid u općinama Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most te Vlasenica. Mladićeva obrana pak tvrdi kako je prvostupanjsku presudu obilježio niz pravnih i činjeničnih pogreški sudaca koje optužuju da nisu uzeli u obzir olakotne okolnosti pa traže da presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor bude poništena a on oslobođen. Ukoliko to ne bi bio slučaj predlažu ponovno suđenje.

Serge Brammertz, glavni tužitelj MICT-a – koji je pravni sljednik ugašenog ICTY-ja – rekao je uoči izricanja pravomoćne presude Mladiću kako očekuje da će mu biti potvrđena kazna doživotnog zatvora. “Optimistični smo da smo uspjeli uvjeriti suce Žalbenog vijeća da potvrde izrečenu prvostupanjsku presudu”, rekao je Brammertz u ponedjeljak.

Optužbe koje su odbačene

Kad je Mladić 2017. proglašen krivim za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti te za kršenje zakona i običaja ratovanja, vijeće ICTY-a je ipak odbacilo optuže da je odgovoran i za genocid počinjen u još pet općina u BiH 1992. godine, poput Prijedora gdje su snage bosanskih Srba prognale i pobile gotovo cjelokupno hrvatsko i bošnjačko stanovništvo.

Tužiteljstvo je zatražilo da drugostupanjsko vijeće MICT-a potvrdi i tu točku optužnice a tome se nadaju i žrtve zločina dok Mladićeva obrana očekuje oslobađajuću presudu ili barem ponavljanje suđenja.

Presudu kojom ICTY i MICT kao njegov pravni sljednik zatvaraju svoj posljednji slučaj izravno povezan s ratom u Bosni i Hercegovini izreći će žalbeno vijeće kojim predsjedava sutkinja Prisca Matimba Nyambe a ostali su članovi Aminatta Lois Runeni N’gums, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i Mustapha El Baaj.

Politički vrh ga godinama skrivao u Srbiji

Prvu optužnicu protiv Mladića ICTY je podignuo u srpnju 1995. godine dok je još trajao rat u BiH a optužen je zajedno s političkim liderom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem koji je 2019. godine pravomoćno osuđen na doživotni zatvor a kaznu služi u zatvoru u Velikoj Britaniji. Druga proširena optužnica podignuta je u studenom 1996. godine i uključivala je genocid u Srebrenici.

Mladić je godinama bio u bijegu skrivajući se najprije u dobro zaštićenim vojnim objektima po BiH da bi se ispostavilo kako je nakon toga pobjegao u Srbiju gdje je bio pod zaštitom vojske i političkog vrha predvođenog Slobodanom Miloševićem i Vojislavom Koštunicom. U svibnju 2011. ipak je uhićen u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

Odmah je izručen ICTY-u te je do danas ostao u pritvorskoj jedinici suda gdje je čekao konačnu presudu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više