Politika & Kriminal

Počinje proces za zločine u Voćinu s kraja 1991., dobili smo optužnicu na uvid

Tužitelji za ratne zločine pokreću postupak na Županijskom sudu u Zagrebu

FOTO: Voćin

Za ratni zločin u Voćinu na sud je stigla nova optužnica protiv 29 pripadnika srpske paravojne postrojbe koji će odgovarati za mučenje i smrt 47 civila i tri ratna zarobljenika pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde. U jednoj noći, s 13. na 14. prosinca 1991., ubijena je 31 osoba.

Iako je još u travnju ove godine optužnica bila podignuta pred Županijskim sudom u Zagrebu, tužitelji za ratne zločine povukli su ju na doradu. Sada ponovno traže procesuiranje zapovjednika i pripadnika Teritorijalne obrane Podravska Slatina koje je predvodio komandant štaba Borivoje Radosavljević. Prvotno su trebale biti optužene 32 osobe, no novom optužnicom tužiteljstvo je odlučilo pokrenuti postupak protiv njih 29. Nitko od njih nije dostupan hrvatskom pravosuđu pa je izgledno da će im se suditi u odsutnosti.

Zapovjedni lanac

U zapovjednom lancu uz Radosavljevića, prema optužnici, bili su i Rajko Bojčić, zapovjednik vojnog štaba u Voćinu, te Borivoj Lukić, zloglasni komandant “Zvečevskog odreda”.

Oni su, kako ih se tereti, izdavali na području Voćina i okolnih mjesta naredbe civilima, zabranili opskrbu kruhom i ostalim namirnicama, uvodili svim Hrvatima radnu obvezu bez plaćanja. Radilo se o najtežim poslovima, a pritom su pljačkali njihovu imovinu, palili i minirali kuće, te gospodarske i sakralne objekte, zabranjivali sprovode te ih svakodnevno privodili, zatvarali, batinali civile i držali ih kao taoce.

Mučni detalji optužnice

U optužnici koja donosi detalje teških zločina navedeno je na koji je način svaki od mještana ubijen. Svako ime dokaz je ratnog zločina. Dio mještana je strijeljan, dio zaklan, a dio njihovih tijela nakon ubojstva je spaljen.

Telegram je dobio uvid u optužnicu u kojoj su opisana i mučenja mještana. Franjo i Krešimir Dorić više od mjesec dana držani su zatočeni u metalnom kontejneru. Na lageru Sekulinci bili su zatvoreni Drago Jurić i Franjo Banovac, dok su 19. kolovoza u Policijskoj postaji u Voćinu mučeni Ante Šimić, Ivica Dorić i Ivan Vučeta

Kao tamnica je korišten i podrum poslovnice “Jugobanke” u Voćinu. Dio zarobljenika početkom prosinca 1991. godine predan je pripadnicima “Belih orlova” koji su se na njima iživljavali.

Miniranje voćinske crkve

Ova skupina optužena je i za miniranje voćinske crkve “Svete Marije” u ranim jutarnjim satima 14. prosinca 1991. godine. Radilo se o velikogotičkoj jednobrodnoj Župnoj crkvi iz 15. stoljeća koja je rješenjem Konzervatorskog zavoda iz Zagreba od 5. studenog 1962. upisana kao spomenik kulture. Optuženi pripadnici srpske paravojske srušili su ju do temelja.

Optužnica za ove zločine podignuta je još u svibnju 2009. godine, iako je, kako se može vidjeti prema dostupnim podacima, spis formiran 1992. godine. Sada je u kratkom periodu nadopunjavana.

Za svoju ulogu u zločinu u Voćinu krajem 1991. godine u Haagu je oslobođen Vojislav Šešelj, a iste optužbe bile su i dio optužnice protiv Slobodana Miloševića. Dvojica zapovjednika i jedan liječnik već su ranije proglašeni krivima i kažnjeni dugogodišnjim zatvorskim kaznama. Cilj im je, kako tvrdi zagrebačko tužiteljstvo, bilo rušenje državnog i društvenog ustrojstva Hrvatske, te odvajanje tog teritorija i stvaranje etnički čistog državnog prostora u funkciji velikosrpske ideje, odnosno Velike Srbije.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu