Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Franji Luciću skinut imunitet

Zastupniku HDZ-a imunitet je skinut na zahtjev DORH-a

Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinulo je imunitet saborskom zastupniku HDZ-a Franji Luciću na zahtjev DORH-a zbog pokušaja podmićivanja Telegramovog novinara Drage Hedla.

Iako se inače kod skidanja imuniteta, nakon preporuke MIP-a, još čeka potvrda Sabora, Sabor trenutno ne zasjeda zbog čega je odluka MIP-a dovoljna da USKOK nastavi s postupkom protiv Lucića.

Predsjednik MIP-a Žarko Tušek tako je potvrdio da USKOK sada može nastaviti postupak; samo je formalnost, prema njegovim riječima, da Sabor potvrdi odluku MIP-a.


11:04 Jednoglasno je potvrđeno skidanje imuniteta saborskom zastupniku HDZ-a Franji Luciću zbog pokušaja podmićivanja Telegramovog novinara Drage Hedla. Odluku na prvoj plenarnoj sjednici mora još formalno potvrditi Hrvatski sabor, no USKOK sada može nastaviti s postupkom protiv Lucića.


11:02 Počela je sjednica MIP-a. Kvorum postoji, na sjednici Mandatnog-imunitetnog povjerenstva prisutno je šest zastupnika. Otvorena je raspava o ukidanju imuniteta Luciću, no prije toga je predsjednik MIP-a napomenuo da je MIP skidao imunitet kad god je zahtjev stigao od USKOK-a. “Praksu koju smo do sada imali, trebali bismo nastaviti’, kazao je u Saboru.


10:50: Novinarka Telegrama Ana Raić Knežević izvještava uživo iz Sabora.

Jučer smo objavili zahtjev DORH-a u kojem stoji kako “DORH na temelju provedenih izvida osnovano sumnja da bi gospodin Lucić počinio kazneno djelo davanja mita te je stoga protiv njega potrebno donijeti rješenje o provođenju istrage, čijim će donošenjem protiv njega biti pokrenut kazneni postupak”. Luciću, inače, za davanje mita prijeti jedna do osam godina zatvora.

Inače odluku donosi Sabor

Odluka o skidanju imuniteta inače se donosi u Saboru, ali budući da Sabor trenutno ne zasjeda, zakazana je sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Paralelno s DORH-ovim zahtjevom, poslan je i USKOK-ov zahtjev za skidanje imuniteta.

U njemu ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš objašnjava kako za Lucićevo moguće nezakonito ponašanje, osim snimke i Hedlovog iskaza, postoje i dva svjedoka, Vladimir Šplajt i Miro Mesić. Lucić je u negirao pokušaj pomićivanja, no ipak je dao ostavku na sve funkcije u HDZ-u. Dužnost saborskog zastupnika je zadržao.

Telegram objavio snimke

Telegram je 28. srpnja objavio audio snimke na kojima se jasno čuje kako saborski zastupnik HDZ-a Franjo Lucić pokušava podmititi Telegramovog novinara kako ne bi pisao o kontroverznom poslovanju njegovih tvrtki, nakon čega je DORH “počeo poduzimati određene radnje” oko ovog slučaja.

DORH je očito za sada riješio dilemu oko toga je li Drago Hedl bio odgovorna osoba u trenutku kada je pripremao tekst o Luciću te može li snimka razgovora saborskog zastupnika i novinara biti prihvaćena kao dokaz. O tome je Telegram objavio veliku diskusiju pravnih stručnjaka i profesora.

Dao ostavke na funkcije u HDZ-u

Lucić je u međuvremenu negirao pokušaj pomićivanja, no ipak je dao ostavku na sve funkcije u HDZ-u. Dužnost saborskog zastupnika je zadržao.

Istraživački specijal Drage Hedla o kontoverznom poslovanju Lucićevih tvrtki, koji je zastupnik HDZ-a pokušao stopirati, objavili smo u tri dijela. Ovdje možete pročitati prvi dio, drugi je na ovom linku, a treći dio pročitajte ovdje.

 

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više