Politika & Kriminal

Podaci HZZO-a: Liječenje svakog covid pacijenta košta nas 6000 kuna dnevno

Troškovi liječenja, testiranja, bolovanja i samoizolacije od početka pandemije do danas stajali su gotovo 2,2 milijarde kuna

Medical workers escort a patient suffering from coronavirus disease (COVID-19) inside the Institute for Orthopaedic Surgery "Banjica", recently transformed to a COVID hospital, in Belgrade on July 14, 2020. - A candidate for the European Union, this small Balkan country is experiencing a resurgence of the pandemic, which has sparked several evenings of violent demonstrations to denounce the government's management of the health crisis. With 300 new cases now detected every day, Serbia is approaching April levels, at the peak of the first wave. (Photo by Oliver BUNIC / AFP)
FOTO: AFP/Ilustracija

Od početka epidemije do 4. prosinca prošle godine troškovi zdravstvenog sustava vezani uz koronu iznosili su nešto više od 766 milijuna kuna, piše Jutarnji list. U siječnju su porasli na 1,234 milijarde kuna, u travnju na 1,666 milijardi, da bi u nepuna tri mjeseca narasli za gotovo pola milijarde kuna čime danas prema podacima HZZO-a iznose gotovo 2,2 milijarde kune.

U to ulaze troškovi za liječenje covid-pacijenata, testiranje na koronu te bolovanja i samoizolacije. Najveći rast troškova zabilježen je, pak, kod stavke liječenja covid-pozitivnih pacijenata, koja je sad veća od milijarde kuna. Prema riječima ravnatelja HZZO-a Luciana Vukelića, to je najskuplja stavka i iznosi oko 6000 kuna po danu i pacijentu, ali dakako ovisi o tome koliko je teško bolestan pacijent i je li na respiratoru.

U bolnici sve manje pacijenata

Od prosinca do sredine siječnja stavka koja se odnosi na liječenje narasla je s 204 na 450 milijuna kuna, a od travnja do srpnja za još 310 milijuna kuna. Vukelić kaže kako to ne čudi, jer je riječ o najgorim mjesecima s tim da naglašava da fakture na naplatu uglavnom idu za prethodni mjesec.

Da je trošak bio veliki zbog teška tri mjeseca potvrđuje i Bruno Baršić, glavni infektolog i voditelj Koordinacije za covid-bolesnike u KB-u Dubrava, po čijim riječima je sada situacija značajno bolja. “Činjenica je da sad imamo manje od deset hospitaliziranih covid-pacijenata koji su uglavnom u bolnici zbog kirurških zahvata nevezanih za sam covid”, kaže dr. Baršić.

Šef HZZO-a Vukelić upozorava da 2,2 milijarde troškova koje HZZO redovito prati nisu svi. “Moramo uzeti u obzir i druge troškove koji se tiču covida, a pokriva ih HZZO. Riječ je o cijepljenju, lijekovima za covid (Remdesivir) i serološkim testovima, a kad se i to zbroji, sad smo na tri milijarde kuna”, pojašnjava Vukelić i dodaje da je na Remdesivir dosad potrošeno 109 milijuna kuna.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu