Donosimo iskaz vještaka koji je priznao kako su Bandićevi bliski suradnici varali na zemljištima

Grad Zagreb je, prema istražiteljima, oštećen za 152 milijuna kuna

ZADNJA IZMJENA: lis 21, 2016
Foto: PIXSELL

“S odvjetnikom sam otišao do zemljišta u Alfirevićevoj ulici koje je tvrtka Grokomp trebala zamijeniti s Gradom Zagrebom. Rekao mi je da u procjenu uvrstim i dodatno zemljište iako ono nije bilo u vlasništvu te tvrtke i uopće ga se nije moglo zamijeniti s gradskom zemljom”, počeo je svoju priču o malverzacijama s prenapuhanim vrijednostima zemljišta i njihovoj zamjeni sa zemljištima u vlasništvu Zagreba, Mirko Kožulj građevinski vještak koji se i sam našao među optuženima u nešto više od 150 milijuna teškoj aferi Krašograd.

Uz Kožulja su u ovim malverzacijama, prema optužnici što je u četvrtak podignuta pred Županijskim sudom u Zagrebu, sudjelovali i najbliži suradnici Milana Bandića. Iako su u medijima godinama objavljivane sumnje u problematične zamjene zemljišta, policijske istrage bile su opstruirane političko-kriminalnom spregom. O tim opstrukcijama Telegram je ekstenzivno izvještavao.

Curenje informacija iz istraga

Sporne zamjene događale su se još tijekom 2006. i 2007. godine, no istražitelji im se, zbog curenja informacija iz policijskih redova prema osobama koje se istraživalo, nikada nisu uspjeli dovoljno približiti. Sada su međutim ocijenili da konačno imaju dovoljno dokaza da ove Bandićeve ljude izvedu pred sud. Jedan od ključnih bio je upravo iskaz vještaka Kožulja.

Na osnovu njegovih riječi optužena su dva odvjetnika – Pero Lozica s kojim je Kožulj obilazio zemljišta i u svojim im procjenama pumpao vrijednost, te moćni Davor Galetović, čiji je odvjetnički ured godinama zastupao ljude bliske Bandiću – Petra Pripuza i Slobodana LJubičića, ali i kontroverzne poduzetnike poput Nikice Jelavića i nedavno ponovno uhićenog Blaža Petrovića.

Kako se pumpala vrijednost zemljišta

Za zamjenu zemljišta u Alfirevićevoj Galetović je angažirao Lozicu koji je u tom slučaju figurirao kao predstavnik tvrtke Grokomp. Ta je firma na spornoj zamjeni zaradila nešto više od 53 milijuna kuna, a za isti iznos oštećen je, kako stoji u optužnici, Grad Zagreb.

Tek nakon izbijanja afere vještak se slomio i priznao istražiteljima kako je analiziravši zeljište što ga je grad ponudio Grokompu u zamjenu, primjetio da ono nema izlaz na javnu površinu, te da ne može postati građevinsko. Samim time vrijednost zemljišta je značajno umanjena.

Iz onoga što je Kožulj ispričao istražiteljima proizlazi da je bio svjestan da je tog 29. svibnja 2007. godine napravio dva neistinita elaborata. Naveo je potpuno nerealnu vrijednost nekretnine u Alfirevićevoj ulici, kao i one u Heinzelovoj ulici. Zato je i znao da će Zagreb, kada zemljišta budu zamjenjena, biti oštećen.

Tajni dogovori u odvjetničkom uredu

“Svoje sam vještačke nalaze predao Peri Lozici u njegovom uredu, a on mi je rekao ime tvrtke na koju moram izdati račun za svoje usluge. Kada sam račun napisao donio sam ga odvjetniku u ured”, detaljno je opisao Mirko Kožulj.

Kako zamjena zemljišta ne bi zapela u lanac malverzacija, prema sumnjama istražitelja, uključili su se najbliži Bandićevi suradnici – Ninoslava Zeković, tadašnja pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada, i Boro Kisjelica, njezin zamjenik. Oni su, naime, sporne zamjene odobrili ne mareći za štetu koju će grad pretrpjeti.

Lozica i Galetović nastavili su suradnju s Kožuljom i u drugim zamjenama.

‘To je u interesu grada’

Na red je u srpnju 2007. godine došla i zamjena zemljišta po kojoj je cijeli ovaj slučaj dobio naziv afera Krašograd. Naime, Lozica, kao vlasnik tvrtke Lethe ulaganja, zajedno s Galetovićem koji je stajao iza tvrtke Mala ulaganja i Karantena, te Ante Barada, suvlasnik Studia X ulaze u zamjenu svojih zemljišta u Sesvetama s gradskim zemljištem.

Ponovno je Kožulj precijenio zemljište u vlasništvu ovih privatnih tvrtki u Sesvetskom Kraljevcu, a Ninoslava Zeković i Kisjelica su njegove procjene prihvatili. Kisjelica je sastavio prijedloge za donošenje Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i privatnih tvrtki, a Ninoslava Zeković uvjerila je članove poglavarstva da je to u interesu grada. No, u konačnici su Studio X , Mala ulaganja i Karantena nezakonito zaradili gotovo 99 milijuna kuna, sumnjaju istražitelji.

Iz računice u uskokovoj optužnici koja je jučer stigla na Županijski sud u Zagrebu, Barada je svojoj firmi osigurao 64,4 milijuna kuna, Mala ulaganja i Karantena ostvarila su ilegalnu dobit od gotovo 34.5 milijuna kuna, a Grokomp već ranije spomenutih 53 milijuna kuna. Grad Zagreb istovremeno je oštećen za nešto manje od 152 milijuna kuna.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1981 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program