Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Podignuta je optužnica protiv vozača koji je kod Novske kamionom ubio djevojčice. Bio je pod utjecajem Normabela

Tužiteljstvo je uvjereno da je rekonstruiralo cijeli događaj, donosimo detalje optužnice

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 60-godišnjeg Ivana Filipovića, vozača kamiona koji je 7. lipnja ove godine izazvao tragičnu prometnu nesreću na odmorištu kod Novske, kad je naletio na skupinu školaraca. Tada su poginule dvije učenice i još jedna žena.

Tužiteljstvo je uvjereno da je rekonstruiralo cijeli događaj. Još na početku postupka pojavile su se sumnje da je do nesreće došlo jer je vozač, zbog bolova u leđima, dan prije nesreće primio koktel lijekova. Navodno je tada liječniku obećao da u takvom stanju neće voziti, no opak je sjeo za volan.

Kako je došlo do nesreće?

Bilo je 9.35 sati kada je vozač na 133. kilometru skrenuo prema odmorištu. Prema optužnici, bio je umoran i pod utjecajem lijekova, a radilo se o Normabelu, zbog čega nije mogao sigurno upravljati teškim vozilom. U takvom stanju, smatra tužiteljstvo, nije prilagodio brzinu ograničenju od 40 kilometara na sat, već je brzinom od 89 kilometara na sat skrenuo prema benzinskoj postaji Novska-sjever.

Najprije je desnim dijelom teretnog vozila okrznuo lijevi retrovizor ophodarskog vozila Hrvatskih autocesta koje se kretalo ispred njega. Vozač tog vozila, vidjevši u retrovizoru da nailazi tegljač, uspio je naglo skrenuti u desno i izbjeći nalet.

Kako se kretao kamion

No, Filipović je, pišu, nastavio istom brzinom dalje. Prešao je preko uzdignutog otoka na kojem se nalazi pumpa za zrak, te lijevim kotačima naletio na rubni kamen uzdignute zemljane površine. Iako je uslijed toga njegov kamion usporio, u idućem trenutku naletio je na dvije pješakinje.

Zatim je, opisuju, pri istoj brzini udario u još dvije pješakinje koje su nakon udara pale pod prednji dio tegljača. Ni tada se nije zaustavio već je još naletio na parkirani osobni automobil odbacivši ga ulijevo na drugi osobni automobil, a u daljnjem kretanju, na sjevernoj prometnoj traci za izlaz s odmorišta, prešao je preko tijela dvije školarke. Kamion s poluprikolicom na kraju je sletio van kolnika na zelenu površinu gdje se zaustavio.

Od 3 do 15 godina zatvora

U prometnoj nesreći su dvije pješakinje zadobile teške tjelesne ozljede od kojih su obje preminule na mjestu događaja, dok je treća zadobila teške tjelesne ozljede od kojih je preminula 14. srpnja. Još jedna pješakinja zadobila je, prema optužnici, teške tjelesne ozljede.

Tužiteljstvo je od suda zatražilo da okrivljenom vozaču produlji istražni zatvor koji mu je određen još na početku istrage. Vjeruju, naime, da bi ako ga se pusti na slobodu mogao ponoviti kazneno djelo. Za izazivanje ove teške nesreće Filipoviću prijeti od tri do 15 godina zatvora.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više