Politika & Kriminal

Poduzetnici koje se istražuje s Josipom Rimac predali su se hrvatskim vlastima. Sami su došli u Remetinec

Protiv Milenka Bašića i Dragana Stipića USKOK je pokrenuo postupak dok su oni bili u BiH

08.11.2018., Zagreb - Nakon odluke o produljenju istraznog pritvora, policija dovodi Ivicu Todorica u zatvor u Remetincu. Photo: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Čelni ljudi tvrtke C.E.M.P. koju se povezuje s aferom vjetroelektrane, Milenko Bašić i Dragan Stipić pojavili su se u istražnom zatvoru u Remetincu. Ušli su iz BiH u Hrvatsku i predali se hrvatskim vlastima. Doznajemo da su došli cestovnim putem, no nije još poznato gdje su prešli granicu.

Odlučili su se predati iako u BiH još nije do kraja okončan postupak njihovog izručenja što ga je USKOK tražio nakon otvaranja istrage i određivanja istražnog zatvora.

Hoće li progovoriti o muljažama?

Bašića i Stipića se s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac tereti za malverzacije prilikom realizacije vjetroparka Krš-Pađene. Obojica od početka negiraju krivnju, tvrdeći kako su ih zapravo Hrvatske šume ucjenjivale i otežavale im početak rada vjetroparka.

Nakon što su se predali, dobit će priliku i službeno iznijeti svoje obrane. Istraga protiv Josipe Rimac i ostalih nedavno je produljena za još šest mjeseci, do sredine ove godine.

Ako odluče priznati ono što im se stavlja na teret, Bašić i Stipić mogli bi biti pušteni da se brane sa slobode. Osim toga, budući da im je istražni zatvor određen i zbog opasnosti od bijega, imaju zakonsku mogućnost ponuditi jamstvo za izlazak na slobodu.

Za što ih USKOK tereti?

USKOK sumnja da se Bašiću pogodovalo i kod dobivanja statusa povlaštenog proizvođača električne energije te određivanja cijene otkupa.

Vjetropark Krš-Pađene nalazi se nedaleko Knina, a vrijedan je oko 1,8 milijardi kuna. Josipa Rimac u svojoj je obrani tvrdila kako nije nikome pogodovala već je samo željela pomoći svom rodnom kraju.