Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Poduzetnici u Zagrebu šokirani novim računima za plin: 'Možete odmah zatvoriti pogon i prestati raditi'

Poduzetničke udruge traže pomoć i intervenciju države

FOTO: Screenshot Nova TV

Domaći poduzetnici ne mogu vjerovati koliki im mjesečni računi za plin stižu. Najgore je u Zagrebu, gdje su im se računi za plin povećali i do četiri puta, a poskupljenje će se, upozoravaju, osjetiti svugdje – u poljoprivredi, trgovinama, ugostiteljstvu. Šefa jedine hrvatske tvornice akumulatora Ivana Miloložu šokirao je iznos na mjesečnom računu iz zagrebačke plinare. Poskupjeli su čak 340 posto. “To je tehnički nemoguće ugraditi u cijenu. Možete odmah zatvoriti pogon i prestati raditi”, kazao je za Dnevnik Nove TV.

Nije on jedini. Računi za plin koji su četiri puta veći nego inače te se penju i do 50.000 kuna, neugodno su iznenadili i ugostitelje.

“To je jedan mač koji upropaštava cijelu granu. To mogu reći, da je čak možda i gore nego korona. A posla nema jer korona vlada i dalje”, tvrdi Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore.

Pravdaju se poskupljenjem plina na svjetskim tržištima

Inače, od Zagrebačke plinare plin kupuje osam tisuća poduzetnika. Iz Zagrebačkog holdinga povećanje cijena pravdaju poskupljenjem plina na svjetskim tržištima. “Kada govorimo o kategoriji kupaca poduzetništvo, dosadašnja ugovorena cijena bila je višestruko manja nego što je bila u nabavi prema podatcima burze plina”, poručili su iz Zagrebačkog holdinga.

“Ljudi koji su radili 2020. i 2021. godine su krivi za ovu situaciju. Radili su po 20 godina na direktorskim funkcijama u plinari, a doveli su nas u situaciju da mi njihove propuste plaćamo”, rekao je Miloloža za Novu TV.

Poskupljenje plina osjetit će i poljoprivrednici na cijeni gnojiva budući da je i Kutinskoj Petrokemiji pet puta poskupjelo glavno sredstvo za proizvodnju. “Pod utjecajem visokih cijena plina, ali i troškova zelene tranzicije i usporenih lanaca opskrbe, cijene mineralnih gnojiva, zavisno od proizvoda, veće su dva do tri puta nego u isto vrijeme 2021. godine”, priopćili su iz Petrokemije.

Zazivaju pomoć države

Zbog svega navedenog, poduzetničke udruge traže pomoć i intervenciju države.

“Država bi se trebala odreći svojeg dijela kolača, odnosno smanjiti PDV. Zasigurno će poskupljenje energenata utjecati na samu cijenu proizvoda, a to će onda ići najviše po džepu naših građana”, smatra Branka Prišlić iz UGP-a.

I energetičari državnu intervenciju smatraju nužnom. “Da Vlada ide s industrijskim mjerama u poticanju razvoja obnovljivih izvora i prebacivanju cjelokupne industrije prema elektrifikaciji. Subvencionirati cijenu prirodnog plina za industriju”, predlaže energetičar Igor Grozdanić.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu