Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Poduzetnik postavio plakate po Hrvatskoj jer mu đakovačka biskupija ne želi platiti milijunski dug; 'Ovo je tek početak'

Drago Hedl donosi nastavak skandala poznatog biskupa

FOTO: Pixsell/Telegram

U četiri najveća hrvatska grad – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku – osvanuli su jumbo plakati s fotografijama pape Franje, koji s uzdignutim kažiprstom gleda metropolita đakovačko-osječkog, Đuru Hranića, i biskupa u miru, mons. Marina Srakića. Na plakatima je tekst ”Oče, oprosti im jer ne znaju što čine”, a u potpisu stoji Marijan Ravlić. Tu neobičnu ”marketinšku” akciju pokrenula je osječka tvrtka MR produkcija u vlasništvu Marijana Ravlića.

Kao što je Telegram prvi pisao, ustanova socijalne skrbi Đakovačko-srijemske nadbiskupije, Caritas Osijek d.o.o., Ravlićevoj tvrtki RAMS nije platila radove na izgradnji Duhovno-rekreacijskog centra Emaus, uz državnu cestu Osijek – Valpovo, u blizini Petrijevaca.

Ravlić je, kako kaže, vjerovao tvrdnjama bivšeg đakovačko-osječkog biskupa Marina Srakića (kojega je nakon umirovljenja u srpnju 2013. naslijedio sadašnji nadbiskup Đuro Hranić) i njegovim obećanjima kako će dug od 2,330.000 kuna biti plaćen u cijelosti.

Ovako izgledaju plakati diljem Hrvatske Telegram

Zbrisali u stečaj

Nakon višegodišnjeg čekanja, s obzirom na to da dug nije plaćen, Ravlić je izgubio strpljenje i krajem prosinca 2007. podigao sudsku tužbu. Poslije dugotrajnog postupka Visoki trgovački sud krajem listopada 2018. pravomoćno će presuditi i naložiti Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, Caritasu Osijek, da tvrtki RAMS isplatiti 500.000 kuna sa zakonskim zateznim kamatama od početka 2003., što se sada popelo na iznos od približno 1,8 milijuna kuna.

Ostatak potraživanja Ravlićeve tvrtke prama Caritasu, u iznosu od 2,3 milijuna kuna, u postupku je revizije na Vrhovnom sudu. Ali unatoč onoj prvoj pravomoćnoj presudi, umjesto da Caritas tvrtki RAMS plati dug, ta humanitarna organizacija završila je u stečaju. Dogodilo se to na zanimljiv način.

Plakat kod Slavonske avenije u Zagrebu Telegram

Zgodan manevar

U vrijeme kada je donesena pravomoćna sudska presuda, 30. listopada 2018., na računu Caritasa bilo je nešto više od 320.000 kuna. Tvrtka RAMS će 6. studenoga prošle godine, ovršiti Caritas. Od tog dana na račun te humanitarne ustanove više nije stigla ni jedna jedina kuna. Caritas je tako ušao u blokadu i s obzirom na to da više nije bilo nikakvih prihoda, Trgovački sud u Osijeku pokrenuo je skraćeni stečajni postupak i Đakovačko-srijemska nadbiskupija, Caritas Osijek brisana je iz Sudskog registra.

“Sve to učinjeno je kako mojoj tvrtki RAMS nikada ne bi platili dug”, kaže Ravlić za Telegram. Potkrepljuje to činjenicom da je nakon brisanja humanitarne tvrtke iz Sudskog registra, čiji je puni naziv bio Đakovačko-srijemska nadbiskupija, Caritas Osijek d.o.o., na istoj adresi i s istim ravnateljem Dragom Tukarom, rad nastavio Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Rade isti posao kao i ugašeni Caritas, ali razlika ipak postoji: Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije nije d.o.o., već pravna osoba Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj, pa ga nije moguće pronaći u Sudskom registru.

Plakat u Rijeci Telegram

‘Prodao sam sve da platim dug Caritasa’

Ravlić je, kaže, da bi preživio, morao prodati svu obiteljsku imovinu i s oko dva milijuna kuna otplatiti dugove RAMS-a, najvećim dijelom PDV za izdane, a neplaćene račune Caritasu. “Danas sam, zahvaljujući Caritasu podstanar, bez imovine”, kaže Ravlić. Ogorčen je i na postupanje pravosuđa.

“Ovršni odjel Općinskog suda u Osijeku, sutkinja Mira Brnjevarac, iz samo njoj znanih razloga, donosi rješenje kojim odgađa ovrhu temeljem pravomoćne ovršne presude Visokog trgovačkog suda, jer je to u žalbi tražila Đakovačko-osječka nadbiskupija. Tako se i onih 320.000 kuna, koliko je Caritas imao kad je ovršen, nalazi na računu Fine, s obzirom na to da je Županijski sud u Zadru, u veljači prošle godine, potvrdio rješenje Općinskog suda u Osijeku i prihvatio zahtjev Caritasa za odgodu ovrhe, dok se ne riješi revizija, a to u pravilu traje pet do šest godina – kaže Ravlić.

Potpuni apsurd pravosuđa

“I sada se događa apsurd nad apsurdima”, nastavlja Ravlić. “S obzirom na to da je RAMS u jednom ranijem sporu izgubio sud u tužbi kojom je od Caritasa tražio isplatu cjelokupnog duga u iznosu od 2,3 milijuna kuna, a taj se predmet sada nalazi u postupku revizije na Vrhovnom sudu, moja tvrtka Caritasu je trebala platiti 400.000 kuna sudskih i odvjetničkih troškova. Zbog tih 400.000 kuna, sada RAMS ide u stečaj, a Caritasov dug mojoj tvrtki od 1,8 milijuna kuna sud je stavio u mirovanje dok se ne riješi revizija na Vrhovnom sudu! Nezapamćeno je da se pravomoćna i ovršna presuda odgađa na neodređeno vrijeme dok traje revizija.

Ravlić je prije više od dva tjedna Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i osobno nadbiskupu Đuri Hraniću poslao pismo u kojem ih moli da plate dug prema njegovoj tvrtki. Tada je najavio i moguću akciju upoznavanja javnosti s problemom kojeg ima u poslovanju s Caritasom. Nikakav odgovor nije dobio.

Plakat u Rijeci Telegram

Odgovor bivšeg ravnatelja Đakovačko-srijemske nadbiskupije, Caritas Osijek d.o.o. Drage Tukare, koji je sada ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, nije dobio ni Telegram. Oglušio se na naše upite.

Slijedi ‘puno spektakularnija’ akcija

Očajnički pokušavajući naplatiti svoj dug, na što se Caritas posve oglušio, i kada je u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj iscrpio sve mogućnosti (odbili su ga iz Ureda zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, potom i iz Hrvatskog Caritasa u Zagrebu i s obje adrese ga uputili da problem riješi s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom) Marijan Ravlić obratio se Vatikanu, poslavši pismo Svetom ocu Franji. Odgovoreno mu je u svibnju 2019. godine. Zamjenik u Državnom tajništvu Vatikana Edgar Peña napisao je kako je Ravlićev zahtjev ”proslijeđen nadležnom tijelu”. No, ni nakon toga ništa se nije dogodilo.

Plakat u Osijeku Telegram

“Jumbo plakati koje sam postavio u četiri najveća hrvatska grada tek su početak moje akcije kojom hrvatsku javnost želim upoznati s ponašanjem dijela Katoličke crkve, konkretno Đakovačko-osječke nadbiskupije. Uskoro kreće nova akcija, puno spektakularnija od ove”, kaže Ravlić za Telegram, ne otkrivajući kakvu akciju sprema.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više