Kultura

Pogledao sam novu srpsku seriju o odnosu Tita i Jovanke. Raskošna je i bitna za razumijevanje zajedničke prošlosti

Markovina o dokumentarnoj seriji 'Jovanka Broz i tajne službe' koja se upravo prikazuje na RTS-u

Neki opći dojam nakon prve četiri epizode jeste taj da serija potvrđuje sve one kuloarske i mitološke priče o pogubnom Jovakinom utjecaju na Tita, o spletkama koje je poduzimala i dalekosežnim problemima koje je takvo djelovanje proizvelo

Činjenica da je u jeku prevrednovanja Jugoslavije u srpskoj javnosti, javna radio televizija producirala korektnu i zanimljivu dokumentarnu seriju o odnosu Jovanke Broz i UDBE te o njenom kontroverznom odnosu s Titom, svjedoči u prilog tezi da, bez obzira na sveobuhvatan trud, resurse i institucije koji su im stajali i stoje na raspolaganju, nacionalisti jednostavno nisu uspjeli nametnuti isključivo revizionističku sliku prošlosti, niti eliminirati interese istraživača za nasljeđe Jugoslavije.

Inače je zanimljiva ta amplituda odnosa prema Jugoslaviji i njenoj baštini u Srbiji. U devedesetima se, suprotno onome što se stvarno radilo na rušenju te zemlje i pokretanju ratova za jugoslavensko nasljeđe, nominalno tvrdilo da se zemlja brani i pokušava sačuvati pa je čak i zajednica Srbije i Crne Gore sačuvala to ime, da bi nakon tog perioda u javnosti počeo preovladavati stav kako su s jednom i s drugom Jugoslavijom Srbi bili na gubitku.

Raskošno producirana i ozbiljno predstavljena

S bitnom razlikom što je kraljevina postajala sve prisutnija u javnosti, i to kroz nostalgičarske elemente, dok je SFRJ uglavnom prikazivana ili malo istraživana, opet u senzacionalističkom ključu i kroz dubinsko odbacivanje. Što ipak nije smetalo prisvajanju kompletnog nasljeđa kao u slučaju proslave 75. godišnjice oslobođenja Beograda ili obilježavanja 60. godišnjice prvog samita Nesvrstanih.

Dakle, u jeku tih društvenih procesa, unutar kojih su sve glasnije inicijative da i Jugoslovenska kinoteka ili Jugoslovensko dramsko pozorište promijene ime, na RTS-u se ukazala dokumentarna serija ‘Jovanka Broz i tajne službe’ redatelja Nedjeljka Kovačića i scenariste Svetka Kovača, raskošno producirana i ozbiljno predstavljena javnosti, koja se pušta u prime-timeu ponedjeljkom. U seriji se pojavljuje čitav niz sugovornika i ozbiljnih povjesničara pa i onih iz Hrvatske, poput Goldsteina, Jakovine i Klasića, ali i bivših političara i ljudi koji su bili Titovi bliski suradnici.

Plejada poznatih likova i događaja

Uz ovaj razgovorni dio i brojne arhivske snimke, od kojih su najimpresivnije one s putovanja Galebom, serija ima i ono što se u ovakvim dokumentarnim projektima najčešće ispostavlja kao problem, a to je igrani dio, u kojem, između ostalih, glume Snežana Savić, Nebojša Dugalić, Milica Tomašević, Gordan Kičić, Strahinja Blažić, Bojan Žirović i Maja Šuša. On međutim, iako na trenutke izgleda neprirodno nakalemljeno na ostatak materijala i s isforsiranom glumom, ipak ne ometa radnju, a nekada je čak i zanimljivo nadopuni, posebno nakon što se čovjek navikne na te dijelove.

U sadržajnom smislu, u fokusu su odnos Tita i Jovanke, njezin poseban odnos sa Stevom Krajačićem, zatim general Žeželj i Aleksandar Ranković te čitava plejada likova iz tog doba, preko kojih pratimo dramu koja se odvija u pozadini događaja koji su umnogome odredili jugoslavensku vanjsku, ali i unutrašnju politiku. S jedne strane je priča o Nesvrstanima, a s druge ona o Rankovićevoj smjeni i općenito reorganizaciji tajnih službi i zemlje u cjelini.

Dobar dojam nakon četiri epizode

Neki opći dojam nakon prve četiri epizode jeste taj da serija potvrđuje sve one kuloarske i mitološke priče o pogubnom Jovakinom utjecaju na Tita, o spletkama koje je poduzimala i dalekosežnim problemima koje je takvo djelovanje proizvelo.

Nastavak serije u kojem ćemo dočekati njeno udaljavanje od Tita i praktično stavljanje u kućni pritvor sve do smrti, bit će sigurno zanimljiviji, ponajprije iz vizure autorskog predstavljanja raspada zemlje i njenih posljednjih godina.

Ono što je pak već sada moguće zaključiti, jeste to da imamo vrlo gledljivu seriju koja još jednom potvrđuje kako dijelimo zajedničku prošlost i kako je puno bolje možemo razumijeti kada je promatramo iz različitih perspektiva, nego samo iz jedne.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu