Pojavila se još jedna anketica. Ova predviđa velik uspjeh Pametnom i Startu, ako se udruže

Kao i nedavnu anketu u kojoj je Amsterdamska koalicija druga i ovu treba uzeti u obzir s velikom dozom opreza

ZADNJA IZMJENA: velj 28, 2019
Foto: PIXSELL

Ususret europskim izborima, političkim strankama nisu dovoljna tek redovna istraživanja javnog mnijenja, nego se naručuju i posebne ankete kojima se procjenjuju šanse pri izlasku na birališta.

Sredinom siječnja je tako predsjednik HSS-a Krešo Beljak objavio na Facebooku rezultat ankete koji je provela Ipsos Public Affairs, po kojoj je Amsterdamska koalicija bila druga, sa 12,5 posto glasova, a SDP tek četvrti (prvi je bio HDZ, a treći Živi zid). Sad smo se dokopali ankete koju je za stranku Pametno početkom veljače radila ista agencija.

Pregovori još traju

Po tom istraživanju treća politička snaga u zemlji na izborima za Europski parlament bila bi koalicijska lista stranaka Pametno i Start. Pregovori među strankama koje vode Marijana Puljak i Dalija Orešković traju već neko vrijeme, no u ovom trenutku nije još izvjesno hoće li rezultirati zajedničkim izlaskom na izbore.

Kako bilo, po anketi Ipsos Public Affairsa, kombinacija Pametno-Start dobila bi glas čak 13,3 posto onih koji su kazali da će sigurno ili vjerojatno izići na Europske izbore. HDZ je i ovdje dosta uvjerljivo prvi, s 24 posto, a SDP Davora Bernardića je drugi sa 16,3 posto glasova. Četvrti je Živi zid s 11,4 posto, a jako dobar rezultat ima i Amsterdamska koalicija s 11 posto glasova. Iznad izbornog praga bili bi još Most (6,1) i Neovisni za Hrvatsku (5,8 posto), dok je posljednja stranka blizu granice od pet posto ona Milana Bandića, koju je biralo 4,5 posto ispitanika.

Nužne ograde

Kao i anketu iz siječnja po kojoj je Amsterdamska koalicija druga u državi, i ovu treba uzeti u obzir s pripadajućom dozom opreza. Kako su nam objasnili ljudi koji se bave ispitivanjem javnog mnijenja u većini anketa rađenoj za naručitelje postoji i niz pitanja o tome kako se doživljava stranka ili političar koji je anketu naručio, pa je moguće da ta prethodna pitanja donekle utječu na konačan rezultat kod pitanja o tome kome bi dali glas na izborima.

Nadalje, europski izbori su posebna priča, jer na njih izlazi mali broj birača, prije pet godina je izlasnost bila tek 25,12 posto. U toj situaciji tradicionalne, velike stranke (dakle, HDZ i SDP) s jakom infrastrukturom na terenu mogu lakše motivirati svoje simpatizere za odlazak na birališta i tako pojačati svoj rezultat. U anketama je, pak, postotak onih koji se izjasne kao sigurni ili vjerojatni glasači znatno viši, obično oko 50-60 posto.

Naposlijetku, Ipsos radi i redovno, mjesečno terensko istraživanje. Baš jučer su objavljeni njegovi rezultat po kojem bi Start na europskim izborima mogao dobiti četiri posto, dok je Pametno svrstano u grupaciju “ostalih”, koje u ovom slučaju čine stranke s rejtingom nižim od četiri posto.

Jasmin Klarić
Telegram autor
631 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program